Historisk arkiv

Svar på spm. 50 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 23.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innføre nullsats i merverdiavgiftssystemet, frivillige organisasjoner og museer

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2781

Spørsmål nr. 50, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 23.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hva er provenyeffekten av å innføre såkalt nullsats i merverdiavgiftssystemet for hhv frivillige organisasjoner og museer?"

Svar:

Omsetning av avgiftspliktige varer og tjenester kan for organisasjoner og foreninger, på lik linje med alminnelige næringsdrivende, utløse registrerings- og avgiftsplikt etter gjeldende regelverk. Veldedige og allmennyttige institusjoner og organisasjoner er imidlertid først registreringspliktige i avgiftsmanntallet når omsetningen overstiger 140 000 kroner i løpet av en 12-måneders periode, jf. merverdiavgiftsloven § 28. Det antas at spørsmålet gjelder frivillige organisasjoner registrert etter denne bestemmelsen.

Det er hentet inn tall fra Skattedirektoratet som viser at det fra frivillige organisasjoner registrert etter § 28 i merverdiavgiftsloven i 2005 ble beregnet om lag 640 mill. kroner i utgående merverdiavgift. Å innføre en nullsats for disse organisasjonene innebærer at de ikke skal beregne utgående avgift, mens de fortsatt vil ha fradragsrett for inngående avgift. Provenytapet for staten vil dermed bli om lag 640 mill. kroner i året. Ved endring fra 1. juli 2006 vil provenytapet bli om lag 320 mill. kroner påløpt og om lag 215 mill. kroner bokført. Det er da forutsatt at en slik endring ikke gir tilpasninger. Det er heller ikke tatt hensyn til eventuelle endringer på utgiftssiden.

Forslaget innebærer i utgangspunktet ikke en økning i antall merverdiavgiftspliktige, og representerer således ikke et systemmessig problem. Imidlertid er det grunn til å tro at antallet merverdiavgiftspliktige vil øke på sikt, ved at organisasjoner som omsetter under dagens beløpsgrense på 140 000 kroner vil ønske å komme inn i merverdiavgiftssystemet, og dermed få fradrag for inngående avgift. Det samlede fradraget for disse organisasjonene vil utgjøre et ekstra provenytap for staten.

I tillegg til provenytapet vil forslaget skape konkurransevridningsproblemer. Nullsats for frivillige organisasjoner vil være en avgrensning som går på subjektet og ikke arten av vare eller tjeneste. Dette vil skape konkurransevridninger ved at disse organisasjonene kan omsette varer og tjenester uten merverdiavgift, mens andre næringsdrivende må omsette med merverdiavgift. En slik særordning vil altså være i strid med prinsippet om at merverdiavgiftsregelverket så langt som mulig skal virke nøytralt. Innføring av gunstige særordninger i merverdiavgiftssystemet for enkelte grupper vil i tillegg kunne føre til økt press fra andre grupper om å komme inn under slike særordninger.

Det spørres også om provenyvirkningen av å ta museer inn i merverdiavgiftssystemet med nullsats. Museer er i dag ikke merverdiavgiftspliktige. Museer som eies av kommuner eller fylkeskommuner får imidlertid kompensert merverdiavgiften på sine anskaffelser gjennom den generelle kompensasjonsordningen for merverdiavgift til kommunene mv. Dette er ikke en støtteordning, siden ordningen er finansiert av kommunesektoren selv.

På noen deler av kulturområdet, bl.a. museer, foreligger det i liten grad vanlige vederlagsmekanismer, i den forstand at prisen man eventuelt tar for billetten ikke dekker kostnadene. Dette skyldes at størstedelen av driftskostnadene er dekket gjennom offentlige tilskudd. Når slike tjenester tas inn i merverdiavgiftsområdet, vil ofte omfanget av kostnadsreduksjonen som oppnås gjennom full fradragsrett for inngående merverdiavgift overstige verdien av utgående merverdiavgift på vederlaget for tjenestene. Merverdiavgiftsplikt på disse tjenestene vil derfor gi et provenytap. Dette gjelder med vanlig sats (25 pst.), og selvfølgelig i enda større grad med nullsats. Å ta museer inn i merverdiavgiftsområdet med nullsats vil derfor innebære en ren subsidie. Slike subsidier bør i stedet gis over statsbudsjettets utgiftsside. Finansdepartementet har innenfor den begrensede tiden som har vært til rådighet ikke hatt mulighet til å beregne provenyeffekten av å ta museer inn i merverdiavgiftssystemet med nullsats.