Historisk arkiv

Svar på spm. 60 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 24.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Ventelønn - lovteknisk bistand

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2815

Spørsmål nr. 60, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 24.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Jeg ber om lovteknisk bistand til forslag om å avvikle ordningen med ventelønn for ansatte i staten på linje med det Bondevik II-regjeringen foreslo, jfr. Høyres spørsmål nr. 16."

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har gitt følgende svar:

"En ev. opphevelse av ordningen med ventelønn vil kreve følgende lovendringer:

Lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6 oppheves. Nåværende § 13 nr. 7 blir ny § 13 nr. 6.

Overskriften til § 13 endres fra "Fortrinnsrett til ny stilling. Ventelønn." til "Fortrinnsrett til ny stilling."

Følgende overgangsregel (eksempel) gis:

1) Den som ved lovendringens ikrafttredelse har rett til ventelønn, beholder retten til ventelønn etter de regler som gjelder på tidspunktet for lovendringen.

2) For arbeidstakere i virksomheter som ved særlig lovgivning er gitt rettigheter etter lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6, kan det i henhold til den enkelte bestemmelse i slik særlig lovgivning tilstås ventelønn også etter opphevelse av lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6.

3) Departementet kan bestemme at arbeidstakere i navngitte statlige virksomheter kan tilstås ventelønn etter opphevelse av lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6, likevel ikke slik at ventelønn tilstås for ansatte med fratredelse senere enn ett år etter endringslovens ikrafttredelse.

4) Tilståelse av ventelønn etter annet og tredje ledd kan bare skje dersom vilkårene i lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6 er oppfylt.

5) Nærmere regler om ventelønn etter denne bestemmelse kan fastsettes av Kongen i forskrift.

Man har tidligere lagt til grunn at dersom ventelønnsordningen oppheves, må også vartpengeordningen oppheves. Vartpengeordningen tilsvarer ventelønnsordningen i det alt vesentlige, men er hjemlet i lov om Statens Pensjonskasse og omfatter medlemmer av Statens pensjonskasse som ikke er omfattet av tjenestemannsloven. Dersom en slik opphevelse er ønskelig, kan/må følgende bestemmes:

Lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse endres slik:

§ 20 første ledd bokstav f oppheves. Nåværende bokstav g blir ny bokstav f.

§ 24 tredje ledd oppheves.

§ 27 annet ledd tredje punktum skal lyde: Bestemmelsen i dette ledd gjelder også permittert medlem.

Følgende overgangsregler (eksempel) gis:

1) Medlemmer i Statens pensjonskasse som ved opphevelse av lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse § 24 tredje ledd har rett til vartpenger etter denne bestemmelsen, kan motta vartpenger etter de regler som gjelder ved opphevelsen.

2) Lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse § 20 første ledd bokstav f skal fortsatt gjelde for dem som har ventelønn etter den tidligere bestemmelsen i lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6 og for dem som har vartpenger etter den tidligere bestemmelsen i § 24 tredje ledd også etter disse bestemmelsenes opphevelse."