Historisk arkiv

Svar på spm. 63 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Effektivisering av driften - helseforetakene

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2740

Spørsmål nr. 63, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 22.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Hvilket beløp frigis påløpt og bokført på årsbasis dersom statlig sektor utenom helseforetakene effektivisererer driften med 1 prosent utenfor?"

Svar:

Driftsutgifter knyttet til statlig virksomhet budsjetteres på ulike poster i statsbudsjettet. I hovedsak er driftsutgiftene budsjettert på 01-postene knyttet til den enkelte virksomhet. Videre budsjetteres det driftsutgifter på postene 21, 22 og 23. I tillegg til de driftsutgiftene som er inkludert i postene ovenfor, bevilges det driftsutgifter til statlige virksomheter gjennom overføringspostene (postene 50-89). Dette gjelder i stor grad tilskudd til universiteter, høyskoler og helseforetak.

Samlet vil en reduksjon av statens driftsutgifter med 1 pst. gi en innsparing på om lag 1,1 mrd. kroner på årsbasis. Helseforetakene er da holdt utenfor beregningsgrunnlaget. De departementene som vil få de største innsparingene ved effektivisering av driften med 1 pst. er Kunnskapsdepartementet (om lag 200 mill. kroner) og Forsvarsdepartementet (om lag 200 mill. kroner).

Det er imidlertid ikke realistisk å gjennomføre store innsparinger i driften sent i året ettersom store deler av bevilgningene til drift allerede er bundet opp.