Historisk arkiv

Svar på spm. 68 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 24.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Offentlige ordninger, private tjenestepensjonsordninger

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2807

Spørsmål nr. 68, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 24.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"I 2004 var det 35 757 personer som mottok både attførings- og rehabiliteringspenger samtidig med uførepensjon fra offentlig eller privat tjenestepensjonsordning. Hvor mange fra offentlige ordninger og hvor mange fra private tjenestepensjonsordninger ble lignet etter skatte­begrensnings­regelen i 2004 og hva var gjennomsnitt skattereduksjon for pensjonister i de to forskjellige tjenestepensjonstypene? Hvordan var fordelingen av hhv. helt og halvt særfradrag for de to tjenestepensjons­typene?"

Svar:

Ifølge tall for 2004 fra Statistisk sentralbyrås Lønns- og trekkoppgave­register (LTO) og Bedrifts- og foretaksregister (BOF) var det rundt 21 400 tilfeller med attførings- eller rehabiliteringspenger fra folke­trygden i kombinasjon en supplerende ytelse fra et offentlig eid foretak. I følge selvangivelsesstatistikken hadde om lag 6 pst. av disse rett til skatte­begrensning, og de fikk i gjennomsnitt en skattebegrensning på 7600 kroner. De øvrige 16 400 tilfellene fikk supplerende ytelser fra private foretak. Om lag 7 pst. av disse hadde rett til skatte­begrensning, og de fikk i gjennomsnitt en skattebegrensning på 8200 kroner.

Det gjøres oppmerksom på at definisjonen av tilfeller som er brukt her, avviker fra definisjonen av personer som er oppgitt i Ot.prp. nr. 77 (2005-2006), jf. at en person kan ha flere tilfeller med utbetalinger fra supplerende ordninger. Summen av tilfeller er derfor også noe høyere enn antall personer med attførings- eller rehabiliteringspenger i kombinasjon med supplerende ordninger (37 800 tilfeller mot vel 35 700 personer). Det gjøres også oppmerksom at skillet er gjort mellom om utbetalende foretak er offentlig eller privat eid. Det kan imidlertid være slik at ansatte i privat sektor kan omfattes av en offentlig eid pensjons­ordning og omvendt. Tallene er derfor ikke nødvendigvis representative for personer som har jobbet i hhv. offentlig og privat sektor.

Selvangivelsesstatistikken (SA) er ikke tilstrekkelig detaljert til å skille mellom personer med hhv. halvt eller helt særfradrag for alder. Dette skyldes at særfradraget tildeles pr. måned og datagrunnlaget ikke inneholder informasjon om antall måneder i løpet av året en skattyter har hatt rett til særfradrag. Gjennomsnittlig særfradrag pr. person med fradrag var 11 400 kroner i 2004. Snittet er om lag likt for privat og offentlig sektor. Tall fra SPK viser at om lag 70 pst. av mottakerne av uførepensjon fra SPK hadde en uføregrad på 75 pst. eller mer (hvor flesteparten hadde en uføregrad på 100 pst.). Dette kan indikere at relativt mange med rett til særfradrag får fullt fradrag.