Historisk arkiv

Svar på spm. 76 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 19.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Skatteplikt for arbeidsgiverbetalte kommunikasjonstjenester

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/2712

Spørsmål nr. 76, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 19. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

"Det bes om lovteknisk bestand til å gjennomføre Dokument nr. 8:51 (2005-2006) om at skatteplikten for arbeidsgiverbetalte kommunikasjonstjenester (mobiltelefon og Internett) bortfaller."

Svar:

I Dokument nr. 8:51 (2005-2006) er fremsatt følgende forslag:

”Stortinget ber Regjeringen utforme nye forskrifter og retningslinjer for bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester (mobiltelefon, Internett) betalt av arbeidsgiver, som innebærer at skatteplikten bortfaller i sin helhet.”

Det er videre foreslått at de nye reglene skal gis virkning for hele inntektsåret 2006.

Anmodningen om lovteknisk bistand forstås slik at det skal utformes forslag til regler som opphever gjeldende skatteplikt for privat bruk av alle former for arbeidsgiverfinansierte elektroniske kommunikasjonstjenester med virkning fra 1. januar 2006. Det legges videre til grunn at skattefritaket også skal gjelde for næringsdrivendes private bruk av slike tjenester.

Da forslaget om skattefrihet innebærer et brudd med det prinsipielle utgangspunkt for beskatning av slike ytelser, og at fritaket vil gjelde mange skattytere og medføre et betydelig provenytap, antas det at fritaket bør forankres i skatteloven. Nedenfor følger et utkast til lovbestemmelser i samsvar med ovennevnte forutsetninger. Det vil i tillegg være behov for forskriftendringer, som Finansdepartementet kan besørge dersom lovforslaget skulle få Stortingets tilslutning.

I lov av 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

I

§ 5-12 femte ledd oppheves.

§ 5-15 første ledd ny bokstav n skal lyde:

n. fordel ved privat bruk av elektronisk kommunikasjon dekket av arbeidsgiver.

§ 6-14 oppheves.

II

Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2006.