Historisk arkiv

Svar på spm. 80 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 24.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Samordning av spesialisthelsetjenesten i hovedstadsområdet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2807

Spørsmål nr. 80, fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon, av 24.5.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

" En prosjektgruppe har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utarbeidet rapporten: ”Bedre samordning av sykehusene i hovedstadsområdet”, datert 08.10.2004. I rapportens konklusjon heter det at en bedre samordning mellom Helse Sør og Helse Øst i hovedstadsområdet vil bidra til en mer effektiv ressursutnyttelse. Det bes om en provenyberegning av hvor mye midler som kan frigjøres gjennom en bedre samordning av spesialisthelsetjenesten i hovedstadsområdet. Det bes samtidig om en redegjørelse for konsekvensene av en slik samordning i forhold til funksjonsfordeling og sykehusstruktur."

Svar:

Spørsmålet har vært forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som svarer følgende:

"Den nevnte prosjektgruppen ga en oversikt over teoretisk mulige tiltak og strukturelle ordninger som er aktuelle løsninger for hovedstadsområdet.

De mest aktuelle var:

Gjensidige avtaler:

  • Struktur som i dag – men med mer langsiktige og omfattende gjensidige avtaler mellom Helse Øst RHF og Helse Sør RHF.

Endring i eierstruktur på HF-nivå:

  • Overføring av Rikshospitalet og Radiumhospitalet til Helse Øst RHF.
  • Opprettelse av nytt HF for Oslo-sykehusene som er et sameie mellom Helse Øst RHF og Helse Sør RHF.
    Endring i regionsstruktur:
  • Etablere en 6. helseregion for Oslo-sykehusene
  • Slå sammen Helse Øst RHF og Helse Sør RHF.

Det ble utarbeidet et problemnotat av McKinsey som anslo at man innenfor drift hadde et mulig forbedringspotensial på de samlede driftskostnadene for Ullevål, Rikshospitalet og Radiumhospitalet i størrelsesorden 600 - 900 mill. kroner per år, utover det som var antatt for fusjonen av Rikshospitalet og Radiumhospitalet. I tillegg kommer potensial for mulige samordningsgevinster ved å unngå framtidige dobbeltinvesteringer.

I påfølgende høringsmøter som ble holdt med berørte instanser, ble det gitt tilslutning til behov for endring. Synspunktene på løsning var imidlertid delte, og ingen av modellene kan sies å være uten uheldige konsekvenser.

Rikshospitalet og Radiumhospitalet er senere slått sammen til ett helseforetak. Det er også arbeidet videre med samarbeidsavtaler mellom Helse Øst RHF og Helse Sør RHF. Gjennom arbeidet med å innfri kravet om økonomisk balanse i tiden som er gått siden nevnte problemnotat ble utarbeidet, har man antageligvis allerede tatt ut noe av de antatte innsparingsmulighetene.

Bedre samordning av sykehusene i hovedstadsområdet vil kunne ha konsekvenser blant annet i forhold til funksjonsfordeling uten at det per nå er grunnlag for å skissere eller konkludere på hvilke konsekvenser dette ville kunne medføre. Arbeidet med samordning videreføres nå i regi av de to regionale helseforetakene med sikte på å oppnå både en bedre ressursbruk og sykehusstruktur som ivaretar felles oppgaveløsninger i de to regionene. Departementet følger arbeidet gjennom de vanlige rapporteringsrutiner.”