Historisk arkiv

Svar på spm. 89 fra Finanskomiteen/Høyres fraksjon av 1.06

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Lovteknisk bistand: Eiendomsskatt kun fra kraftverk

Finansdepartementet Vårt saksnr: 06/2936

Spørsmål nr. 89, fra Finanskomiteen/ Høyres fraksjon, av 01.06.2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

”Jeg ber om lovteknisk bistand til å utforme et forslag som åpner for at den enkelte kommune kan velge å innkreve eiendomsskatt kun fra kraftverk, og ikke fra annen eiendomstype.”

Svar:

Jeg viser til forslag til endringer i eigedomsskattelova § 3, jf. Ot.prp. nr. 77 (2005-2006) kapittel 14, samt brev 31. mai 2006 Retting i Ot.prp. nr. 77 (2005-2006) Om lov om endringar i skatte- og avgiftslovgivinga mv.”

Jeg forstår forslaget fra stortingsrepresentant Sanner slik at kommunestyret bare skal kunne velge mellom å skrive ut eiendomsskatt på kraftanlegg i kommunen, eller å ikke skrive ut eiendomsskatt i det hele tatt. Kommuner som velger å skrive ut eiendomsskatt kan ikke samtidig skrive ut eiendomsskatt på andre eiendomstyper eller områder i kommunen.

Forslaget vil innebære en endring av lovens virkeområde, som i dag er regulert i eigedomsskattelova § 3. Basert på forslaget kan eigedomsskattelova § 3 gis følgende ordlyd:

”Kommunestyret kan skrive ut eigedomsskatt på kraftanlegg.”

En slik avgrensning av lovens virkeområde vil gjøre en rekke av lovens øvrige bestemmelser overflødige, slik at det vil være behov for en grundig gjennomgang av hele loven. Jeg finner ikke å kunne foreta en slik gjennomgang nå.