Historisk arkiv

Svar på spm. nr. 41 fra Finanskomiteen/Venstres fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kompensasjon - krigsseilere i fangenskap i Afrika

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 06/2739

Spørsmål nr. 41, fra Finanskomiteen/ Venstres fraksjon, av 22. mai 2006, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2006

Spørsmål:
Hva er provenyeffekten av å gjennomføre Dok 8:87 (2005-2006) om å opprette en kompensasjonsordning for norske krigsseilere som satt i fangenskap i Afrika under den 2. verdenskrig? Vi ber om å få kostnadene fordelt på kapittel og post dersom dette er mulig."

Svar:
Spørsmålet er forelagt Justisdepartementet som har utarbeidet følgende svar:
Vi viser innledningsvis til de synspunkter på en slik erstatningsordning som kommer til uttrykk i justisministerens svar av 19.04.2006, til stortingsrepresentant Gunn Berit Gjerde på skriftlig spørsmål 748, jfr. vedlegg.

Utgiftene knyttet til billighetsbasert erstatning til nordmenn i afrikansk fangenskap under 2. verdenskrig, er beregnet ut fra følgende forutsetninger:

Det er naturlig å ta utgangspunkt i Japan-oppgjøret, der totalt 665 personer ble tilkjent kompensasjon, enten fordi de selv satt i fangenskap under 2. verdenskrig, eller var etterlatt ektefelle eller barn. Til orientering var omlag 900 nordmenn internert i Japan under krigen. I Japanoppgjøret ble det satt en standardisert erstatning på 100 000 kroner til personer som selv satt i fangenskap, mens barn og ektefelle var berettiget til å tre inn i avdødes krav etter vanlige arverettslige regler. Totalt ble det utbetalt 44,7 mill. kroner i individuelle erstatninger fordelt på 665 søkere. I tillegg påløp 2 mill. kroner i driftskostnader, beregnet ut fra 2 årsverk over en periode på to år.

Dersom man ut fra en forutsetning om at det var 700 nordmenn som satt i fangenskap i Afrika under 2. verdenskrig legger til grunn en forholdsmessig lik søknadsmasse og fordeling, vil det bety en anslagsvis kostnad på 35 mill. kroner. I tillegg vil driftskostnader beløpe seg på om lag 2,5 mill. kroner. Selve utbetalingen vil bli belastet Finansdepartementets kap. 2309, Tilfeldige utgifter, post 01 Ymse utgifter for utbetalinger knyttet til billighetserstatninger som er innvilget av Billighetsersatatningsutvalget.

Driftsutgifter for Justissekretariatene og utgifter til billighetserstatningsutvalgene vil bli belastet kap. 472, post 01.