Historisk arkiv

Svar til John Thune på spørsmål nr. 2 vedrørende skattefritak på barskogvern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 10.05.2006 fra representanten John Thune

Stortingets president

Det er viktig å øke barskogvernet for å sikre det biologiske mangfoldet. Frivillig vern er en viktig strategi for å redusere konfliktnivået i skogvernet. Dagens regelverk gir ikke alle skogeiere samme mulighet for betinget skattefritak. Det er uheldig dersom verneprosessen blir stoppet på grunn av et slikt regelverk.

Vil statsråden i revidert nasjonalbudsjett komme med et forslag som kan løse situasjonen til de skogeierne som ikke har muligheter for å reinvestere erstatningsbeløpet etter vedtatte regler?

President

Jeg er helt enig med representanten Thune i at skogvern er et viktig miljøtiltak, og at det beste er å få dette til gjennom frivillige ordninger for den enkelte skogeier. Derfor har vi også regler i skatteloven som gir betinget skattefritak når man ufrivillig realiserer gevinst i forbindelse med skogvern.

Skatteplikten blir da utsatt når skattyter reinvesterer vederlaget.

Reglene om betinget skattefritak ved ufrivillig realisasjon krever normalt at det reinvesteres i nytt objekt ”av samme art”. For skogverntilfellene er dette vesentlig mer liberalt ved at det i tillegg til ny skog også kan reinvesteres i bygg eller anlegg til bruk i skogbruksvirksomhet. Også tilrettelegging for utmarksaktiviteter knyttet til skogen vil omfattes. Dersom skogeiendommen drives i kombinasjon med jordbruk vil det dessuten kunne investeres i areal til bruk i jordbruksproduksjon eller til erverv av eller påkostning på bygg eller anlegg, som inngår i skattyterens jordbruksvirksomhet. Det er derfor grunn til å tro at det vil være relativt få skogeiere som berøres av et vernetiltak, uten å ha egnede reinvesteringsmuligheter.

Representanten Thune spør om jeg i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett vil fremme forslag som kan løse situasjonen til de skogeierne som ikke har muligheter for å reinvestere erstatningsbeløpet etter vedtatte regler. Jeg finner det ikke riktig å besvare et slikt spørsmål om innholdet i et kommende budsjettopplegg. Det er nå bare to dager til offentliggjørelsen av RNB 2006, så jeg viser til dette.