Historisk arkiv

Svar til Svein Flåtten på spørsmål nr. 4 vedrørende skattebegrensningsregelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 4 til spørretimen 10.05.2006 fra representanten Svein Flåtten

Stortingets president

Skattebegrensningsregelen i skatteloven vedrører svært mange pensjonister med lav inntekt. Mange har også noe formue. Reglene gjør at disse skattyterne får en tilleggsskatt når formuen overstiger 200 000 kroner. Dette gjør at de med lavest inntekt her i landet, men kanskje med en liten oppspart formue, kan komme til å betale vesentlig høyere marginalskatt på formue enn andre skattytere.

Mener statsråden at en slik formuesbeskatning av pensjonister med lav inntekt er rettferdig, og hvis ikke hva vil hun gjøre med det?

President

De endringene denne Regjeringen har gjort i formuesskatten, har styrket fordelingsprofilen i skattesystemet. Dette gjelder også fordelingen blant pensjonister. Pensjonister og andre trygdede kommer kun til å betale 35 pst. av all formuesskatt i 2006. I 2005 var denne andelen på 37 pst.

De fleste av pensjonistene som betaler formuesskatt, har fått denne redusert som følge av økte bunnfradrag. Men enkelte pensjonister som kommer inn under den såkalte skattebegrensningsregelen, kan ha fått en viss økning i formuestillegget i skattebegrensningsregelen, og dermed i skatt, pga. økte ligningsverdier.

Skattebegrensningsregelen er en særregel som skal redusere skatten for trygdede med liten skatteevne.

Regelen gir i praksis skattefritak for inntekter under 125 400 kroner i 2006. Her tas det også hensyn til at formue gir skatteevne, ved at 2 pst. av nettoformuen over 200 000 legges til inntekten. Inntekter over en skattefri nettoinntekt og dette formuestillegget, skattlegges med 55 pst. Dersom det ikke lønner seg for skattyteren å skattlegges etter skattebegrensningsregelen, benyttes de ordinære skattereglene. Enkelte pensjonister kan få en svært høy effektiv marginalskatt på for eksempel bankinnskudd, både fordi renteinntekter inngår i nettoinntekten, på grunn av formuestillegget i skattebegrensningsregelen og på grunn av formuesskatten.

Regjeringen vil fortsette med å forbedre formuesskatten. I den forbindelse vil vi også se nærmere på formuestillegget i skattebegrensningsregelen.