Historisk arkiv

Et godt revidert budsjett for oljearbeidere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Rogalands Avis

Et godt revidert budsjett for oljearbeidere

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Rogalands Avis, 01.06.06

Leif Sande i NOPEF hevder i Rogalands avis 19. mai at Regjeringen i praksis har innført en ekstra toppskatt for oljearbeidere. Dette er sterkt misvisende, og bidrar til å skjule det faktum at oljearbeiderne fram til 2006 har hatt en særfordel i skattesystemet sammenlignet med andre grupper fordi de har vært unntatt fra skatteplikten for fri kost betalt av arbeidsgiver.

Oljearbeidere er i den gruppen som inneværende år har fått størst skattelettelse gjennom de vedtatte skatteendringene i blant annet toppskatt. Lettelsene i toppskatten er en del av skattereformen som Stortinget har vedtatt. Ved å tilnærme marginalskattene på arbeids- og kapitalinntekt vil det ikke lenger være mulig å sikre seg store skattelettelser gjennom å omgjøre lønnsinntekt til kapitalinntekt. Toppskatten ble derfor redusert, og det ble innført en utbytteskatt som øker marginalskatten på aksjeinntekter fra 28 prosent til vel 48 prosent. Utbytteskatten og økningen i formuesskatten berører særlig de med høye inntekter, og har dermed styrket omfordelingen gjennom skattesystemet.

Sande synes det er urettferdig at han som har så høy inntekt, får skattelettelse på 10 000 kroner i 2006 som følge av skattereformen. Det blir dermed underlig at han i neste omgang klager høylytt over at skatteplikten for fri kost for dem som tjener over 600 000 kroner i året på sokkelen, foreslås videreført. Disse oljearbeiderne får dermed den samme skatteplikten for fri kost som for eksempel kabin- og hotellansatte.

Det er arbeidstakerens besparelse av utgifter til kost som utløser skatteplikten. Hvorvidt arbeidstaker har mulighet for å spise hjemme eller ikke, påvirker dermed ikke den økonomiske fordelen av å motta fri kost. Skatteøkningen på om lag 30 kroner pr. dag må dessuten anses som en relativt moderat ”pris” for å få dekket all kost på plattformen.