Historisk arkiv

Forenkling av regelverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Dagens IT 2/2006

Forenkling av regelverket

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Dagens IT 2/2006

Jeg har merket meg artikkelen med tittelen "Sliter med mobilskatt" Dagens it 19. januar, og vil knytte et par kommentarer til det som står skrevet der.

Med virkning fra og med inntektsåret 2006 er det vedtatt en omlegging av regelverket for beskatning av arbeidsgiverfinansiert elektronisk kommunikasjon, herunder mobiltelefoni, kombinert med en innstramming. I artikkelen beskrives dette som en ny skatt, men også etter det tidligere regelverket var privat bruk av arbeidsgivers mobiltelefon utover et bunnbeløp skattepliktig.

Den uttalte frykten fra enkelte aktører om at de nye reglene vil føre til at mange nå vil anskaffe en egen privat mobil i tillegg, underbygger grunnlaget for beskatningen; nemlig at de fleste har en privat fordel av arbeidsgivers mobiltelefon.

Endringen innebærer at det er betydelig enklere for arbeidsgiver og arbeidstaker å overholde regelverket, fordi det ikke lenger er behov for å dokumentere henholdsvis tjenstlig og privat bruk. Det er kun nødvendig å dokumentere at de samlede utgiftene som dekkes, faktisk er pådratt.

De nye reglene omfatter alle former for elektronisk kommunikasjon, noe som gjør regelverket mer robust for endringer i tilbudet av slike tjenester og gir fleksibilitet for arbeidsgivere med hensyn til valg mellom kommunikasjonsformer. Endringene er således bl.a. et resultat av utviklingen med økende bruk av ordninger med trådløs bedrift.

I tilknytning til forannevnte artikkel uttaler Ole Gjems Onstad at bedriftene kan unngå at de ansatte blir fordelsbeskattet ved å opprette abonnementer som ikke disponeres fast av noen bestemte ansatte. Dette er ikke i seg selv tilstrekkelig til å unngå fordelsbeskatning. Det er måten en arbeidsgiverfinansiert tjeneste disponeres på som er avgjørende, ikke hvem som står som abonnent og/eller bruker.

Det er imidlertid riktig at det er gitt regler som gjør unntak for sjablonbeskatning for såkalt sporadisk bruk. Dette unntaket innebærer at ansatte som kun disponerer arbeidsgivers mobiltelefon i korte perioder (maksimalt 30 dager i løpet av et år) kan unngå å bli fordelsbeskattet. Dette gir ansatte med begrenset tjenstlig behov for å disponere mobiltelefon mulighet til å unngå fordelsbeskatning.