Historisk arkiv

Forenkling av regelverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Sunnmørsposten

Forenkling av regelverket

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Sunnmørsposten

Jeg har merket meg lederartikkelen med tittelen "mobilskatt" i Sunnmørsposten 7. januar 2005, og vil knytte et par kommentarer til det som står skrevet der.

Med virkning fra og med inntektsåret 2006 er det vedtatt en omlegging av regelverket for beskatning av arbeidsgiverfinansiert elektronisk kommunikasjon, kombinert med en innstramming. I artikkelen beskrives dette som en ekstraskatt, men også etter det tidligere regelverket var privat bruk av arbeidsgivers mobiltelefon utover et bunnbeløp skattepliktig.

Når det gjelder størrelsen på den skattepliktige fordel, fastsettes den sjablonmessig til 4000 kroner ved dekning av en elektronisk kommunikasjonstjeneste og 6000 kroner ved dekning av to eller flere elektroniske kommunikasjonstjenester, og ikke 10 000 kroner som uttalt i artikkelen. Det er et skattefritt bunnbeløp på 1000 kroner.

Endringen innebærer en betydelig forenkling for arbeidstaker og arbeidsgiver fordi det ikke lenger er behov for å dokumentere tjenstlig og privat bruk. Det er kun nødvendig å dokumentere at de samlede utgiftene som dekkes, faktisk er pådratt.

De nye reglene omfatter alle former for elektronisk kommunikasjon, noe som gjør regelverket mer robust for endringer i tilbudet av slike tjenester og gir fleksibilitet for arbeidsgivere med hensyn til valg mellom kommunikasjonsformer.