Historisk arkiv

Galt om Regjeringens politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp), Østlandets Blad

Galt om Regjeringens politikk

Statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp), Østlandets Blad 21.06.06

Espen Franch Nielsen mener i et innlegg 10.06 at Regjeringen møter seg selv i døra ved å vise til gjennomføringen av skattereformen og påstand om usosiale kutt for atføringstiltak. Begge deler er galt.

For å ta det siste først: Regjeringen har ikke nedprioritert attføringstiltakene. Om lag halvparten av innsparingen på om lag 172 millioner kroner under spesielle arbeidsmarkedstiltak, skyldes rene priseffekter av at tiltakene har blitt rimeligere enn lagt til grunn. Denne type justeringer endrer ikke sammensetningen eller omfanget av tiltakene.

Den resterende innsparingen skyldes en vridning mot mer formidlingsrettede tiltak og tiltak integrert i det ordinære arbeidsliv. I en tid med høy etterspørsel etter arbeidskraft er det naturlig at Aetat ønsker tiltak som kan bidra til å få flere ut i jobb. Regjeringen har funnet det riktig å følge opp dette ønsket. Samtidig skal det sikres et godt tilbud til yrkeshemmede med mer omfattende bistandsbehov. Regjeringen har parallelt valgt å øke tiltaksnivået med ytterligere 1000 plasser slik at enda flere skal få et tilbud om bistand for å komme tilbake i jobb.

Franck-Nielsen gjentar videre de beskyldningene om at de som tjener mest får store skatteletter med regjeringens skatteopplegg. Det er også galt.

Istedenfor å møte seg selv i døra, har regjeringen lukket døren for den utviklingen som Bondevik-regjeringen sto for. Sannheten er at Flertallsregjeringen fjernet mulighetene for å slippe unna med lav skatt på kapitalinntekter. Vi skjerpet samtidig utbytteskatten og økte formueskatten.

For denne Regjeringa er rettferdig fordeling og kampen mot arbeidsledighet et hovedmål for den økonomiske politikken. Det reviderte nasjonalbudsjettet som stortinget nettopp har vedtatt ivaretar disse hensyn samtidig som vi har satt et rødgrønt stempel på viktige prioriteringer.