Historisk arkiv

Svar til Bent Høie på spørsmål nr. 3 vedrørende arbeidet med å gjeninnføre differensiert arbeidsgiveravgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 3 til spørretimen 15.02.2006 fra representanten Bent Høie

Stortingets president

På hvilken måte har Regjeringen tenkt å involvere Stortinget i det videre arbeidet med å gjeninnføre differensiert arbeidsgiveravgift i større deler av landet?

President

Ordningen med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift er et viktig distriktspolitisk virkemiddel. Det reviderte regelverket om regionalstøtte i EU og EØS-området som gjelder fra 2007, åpner for støtte i form av en slik ordning. Regjeringen tar sikte på å notifisere en ny ordning med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift overfor EFTAs kontrollorgan, ESA, i løpet av april d.å.

Jeg mener regelverket gir grunnlag for at en ordning med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift kan omfatte Nord-Norge, deler av Nord-Trøndelag og deler av Sør-Norge.

Det er Finansdepartementet som har det overordnede faglige ansvaret for denne ordningen og for notifikasjonen. Saken berører også fagområder som hører under Kommunal- og regionaldepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Kommunal- og regionaldepartementet har et særlig ansvar for den geografiske avgrensningen, mens Fornyings- og administrasjonsdepartementet har et generelt koordineringsansvar i slike prosesser. De berørte departementene samarbeider nå om å finne ut hvordan den nye ordingen kan utformes.

I forkant av notifiseringen planlegges det en redegjørelse om saken i Stortingets EØS-utvalg. Jeg regner med at både kommunal- og regionalministeren og jeg vil møte der.

Det endelige avgiftsforslaget med ny differensiering vil jeg så etter planen legge fram for Stortinget i statsbudsjettet for 2007.