Historisk arkiv

Svar til Christian Tybring-Gjedde på spørsmål nr. 1 vedrørende balanse mellom vekst i privat og offentlig sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretimen 15.02.2006 fra representanten Christian Tybring-Gjedde

Stortingets president

Finansministeren har ved flere anledninger uttalt at det skal være balanse mellom veksten i privat og offentlig sektor. All økonomisk teori og praksis tilsier imidlertid at et av målene med vekst i privat sektor er at denne kan redusere behovet for vekst i offentlig sektor. Dette fordi flere gjøres uavhengige av offentlige velferdstjenester eller overføringer.

Ser statsråden disse sammenhengene, eller mener hun at det ikke finnes en sammenheng mellom økt privat velferd og redusert behov for offentlig velferd?

President

Velferdsordningene og tjenestetilbudet i offentlig sektor er svært viktige for de aller fleste av oss:

  • Offentlig sektor produserer mange fellesgoder som det er vanskelig å tenke seg finansiert av privat sektor, for eksempel politi, rettsvesen og forsvar.
  • I Norge har vi også valgt å la offentlig sektor ha et hovedansvar for mange viktige individuelle tjenester, bl.a. de fleste utdannings- og helsetjenester og en betydelig del av omsorgen for gamle og pleietrengende.
  • I tillegg er overføringer til privat sektor i forbindelse med bl.a. svangerskap og fødsel, sykdom og alderdom en betydelig utgiftspost på budsjettet.

Erfaringer fra Vest-Europa de siste tiårene gir liten støtte for at vekst i privat sektor reduserer ønsket om vekst i offentlig sektor. De europeiske velferdsstatene vokste tvert imot fram parallelt med kraftig vekst i den private velstanden. Økt privat velstand vil trolig fortsatt innebære forventninger om økt omfang og bedre kvalitet også på offentlige tjenester. Aldringen av befolkningen vil gi økt behov for helse- og omsorgstjenester i årene framover. Også utgiftene til pensjoner vil øke sterkt, selv med en pensjonsreform langs de linjer som Stortinget har sluttet seg til. I tillegg vil generell velstandsvekst ikke nødvendigvis være nok til å hindre at grupper med dårlig økonomi eller andre spesielle problemer har ekstra behov for støtte.

Det er et mål at færrest mulig skal ha offentlige stønader som viktigste kilde til livsopphold. Det er samtidig et viktig mål for denne regjeringen at de som trenger det skal motta den nødvendige støtten, og at hele befolkningen skal kunne nyte godt av gode offentlige tjenester på de områdene der en offentlig organisering er valgt. Regjeringen ønsker å videreføre et offentlig ansvar innenfor utdanning, helse og mange andre viktige områder. For å kunne utvikle dette tilbudet i tråd med befolkningens forventninger og bekjempe fattigdommen, må det være en god balanse mellom vekst i privat og offentlig sektor.