Historisk arkiv

Svar til Jan Tore Sanner på spørsmål nr. 1 vedrørende miljøavgift på melkekartonger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretimen 01.02.2006 fra representanten Jan Tore Sanner

Stortingets president

Finansministeren har avslått en søknad fra TINE om å frita skolemelken for den nye miljøavgiften. Dette til tross for den høye returandelen fra melkekartonger fra skolene. Løftet om gratis skolemat ser ut til å ende med dyrere skolemelk. Dette vil særlig ramme barn fra ressurssvake hjem. Vil statsråden åpne for en ny vurdering slik at skolemelken kan slippe en ekstra avgift?

President

Flertallsregjeringen er opptatt av at miljøavgiften på drikkevareemballasje ikke skal ramme skolemelkordningen så lenge ordningen ivaretar hensynet til miljøet.

Forslaget om utvidelse av grunnlaget for miljøavgift på drikkevareemballasje (bortfall av fritaket for emballasje for melk, juice etc.) ble fremmet i budsjettforslaget fra Bondevik-regjeringen.

Den forrige regjeringen la ikke frem forslag om særskilt unntak for skolemelken.

Miljøavgiften på drikkevareemballasje skal prise kostnader ved at drikkevareemballasje havner som søppel i naturen og skal stimulere til innsamling og retur av emballasje. Begrunnelsen for å fjerne det tidligere unntaket for melkeprodukter, juice etc. skyldes endret produktutvikling/forbruksmønster som peker i retning av at en større andel melk og juice mv. drikkes utenfor hjemmet. Siden dette øker sannsynligheten for at emballasjen havner som søppel i naturen, er det ikke grunnlag for å opprettholde avgiftsunntaket for denne type emballasje.

Avgiften er gradert etter returandel, slik at emballasje som inngår i godkjente retursystemer får redusert miljøavgiftssats etter returandelen. Ved returandel over 95 pst. faller avgiften bort. Emballasje til drikkekartonger har i dag en returandel på 65 pst. Dette innebærer en avgift på om lag 40 øre per enhet i 2006.

Skoleelever er langt flinkere enn gjennomsnittet til å brette og returnere kartonger. Når Statens forurensningstilsyn har bekreftet at de vil behandle skolemelk som et eget retursystem, har derfor miljøbevisste skoleelever alle muligheter til å nå en returprosent på over 95 og dermed slippe avgift helt. Da får vi til tre ting: billig skolemelk, mindre søppel og miljøbevisste elever. Nå er det derfor opp til TINE å organisere et godt retursystem slik at dette kan realiseres.