Historisk arkiv

Svar til Svein Flåtten på spørsmål nr. 2 vedrørende dokumentavgift ved eiendomskjøp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretimen 15.02.2006 fra representanten Svein Flåtten

Stortingets president

Hundretusener av nordmenn har tilsynelatende betalt for mye i dokumentavgift ved eiendomskjøp, fordi de har betalt dokumentavgift også på verdien på festet grunn. Særlig etter at innløsning av festetomter ble mulig, vil mange føle at de betaler "dobbelt” for den festede tomten. Hva vil statsråden foreta seg for å få avgiftsberegningen inn i lovens former for fremtiden, og hva vil hun gjøre i forhold til den for høye dokumentavgiften som staten har innkrevd av svært mange eiendomskjøpere?

President

Dokumentavgift skal betales ved tinglysing av dokument som overfører hjemmel til fast eiendom, herunder bygning på fremmed grunn. Overføring av bruksrett til eiendom, blant annet festerettigheter, er ikke dokumentavgiftspliktig. Ved kjøp av bygning med tilhørende festerett til tomten, skal det derfor som utgangspunkt kun betales dokumentavgift av bygningens salgsverdi i samsvar med det partene har avtalt, med mindre dette er satt åpenbart for lavt.

Etter at de nye innløsningsreglene ble inntatt i tomtefesteloven i 2004 må alle som ønsker å overta eiendomsretten til en tomt de tidligere har hatt festerett til, betale dokumentavgift ved tinglysingen av denne eiendomsoverføringen. Det er her henvisningen til ”dobbel” avgift kommer inn. Det er imidlertid feil å snakke om dobbel avgift i dette tilfellet, da overføringen av eiendomsretten til bygningen og eiendomsretten til tomta både formelt og reelt er to separate forhold.

Praksis ved overdragelse av bygninger på festet tomt har utviklet seg slik at dokumentavgiften har blitt betalt av den totale kjøpesummen for eiendomsretten til bygningen og festeretten til tomta. Registerfører har i denne sammenheng en begrenset undersøkelsesplikt. Det er verdien som oppgis i dokumentet som skal legges til grunn for avgiftsberegningen, og det er her den avgiftspliktiges eget ansvar å innberette korrekt avgiftsgrunnlag.

Det er i forvaltningspraksis lagt til grunn at det ikke skal gjøres fradrag i salgsverdien for den merverdien som for eksempel skyldes en attraktiv beliggenhet. I slike tilfeller har det vært lagt til grunn at den merverdien dette representerer, utgjør en integrert del av bygningens verdi. Bakgrunnen synes å ha vært hensynet til reell likhet for avgiften. Festekontraktene har tidligere hatt et svært langsiktig perspektiv, og det har i realiteten hatt liten reell betydning om man har stått overfor en bygning på festet eller ufestet grunn. Således har praksisen sikret en nøytral og lik avgiftsmessig behandling, der selve avgiften ikke har hatt betydning for om det ene eller andre velges.

Dersom nye opplysninger imidlertid viser at dokumentavgiften likevel er beregnet på feilaktig grunnlag eller med feil beløp, kan den enkelte henvende seg til registerfører med anmodning om tilbakebetaling. Toll- og avgiftsdirektoratet er klageinstans.

I lys av de nye innløsningsreglene for festetomter, og endret praksis for festekontrakter, vil jeg vurdere behovet for eventuelle presiseringer i dokumentavgiftsregelverket.