Historisk arkiv

24-timersfrist på bud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp), Dagens Næringsliv

Advokat Dag Torsteinsen går i DN 14. februar hardt ut mot 24-timersregelen i eiendomsmeglingsforskriften. Jeg vil gjerne kommentere enkelte av Torsteinsens påstander.


I november i fjor endret Finansdepartementet eiendomsmeglingsforskriften, slik at megler i forbrukerforhold ikke skal kunne formidle bud med kortere akseptfrist enn 24 timer regnet fra siste annonserte visning. Torsteinsen hevder at denne endringen innebærer et ”eksperiment”.  Jeg vil minne om at 24-timersregelen er utformet etter mønster fra retningslinjer som ble etablert av eiendomsmeglingsbransjen og advokatbransjen i samarbeid med forbrukermyndighetene i 2001. Ved vurderingen av hvilken informasjon det var nødvendig å gi før lovregelen trådte i kraft, la departementet blant annet vekt på at regelen bygget på etablerte bransjefastsatte retningslinjer.


Etter vedtagelsen av forskriftsregelen, viste det seg likevel at bransjen hadde en rekke spørsmål til forståelsen av regelen. Disse har departementet besvart. I tillegg har Kredittilsynet utformet et rundskriv om bestemmelsen. Torsteinsen synes å mene at departementet og Kredittilsynet på denne måten har ”skapt” nye regler. Advokat Torsteinsen burde imidlertid kjenne til forskjellen mellom fastsettelse av regelverk og veiledning om regelverk. Forvaltningen har en generell veiledningsplikt om hvordan myndighetene mener gjeldende regelverk er å forstå, og i denne saken har både Finansdepartementet og Kredittilsynet på vanlig måte ivaretatt denne forpliktelsen.

Finansministeren har sagt at behovet for en eventuell endring av det aktuelle regelverket vil bli vurdert etter at dette har fått virke noe tid. Torsteinsen mener dette utgjør en ”vinglete holdning som undergraver departementets legitimitet”. Jeg mener imidlertid at det ville vært oppsiktsvekkende om ikke myndighetene vurderer om regelverket virker etter hensikten, når det har fått virke noe tid.