Historisk arkiv

Utførselskvote for fisk og fiskevarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

Fiskeri- og kystdepartementet har besluttet å innføre en utførselskvote for fisk og fiskevarer fra 1. juni 2006. Utførselskvoten vil begrense mengden marin fisk eller fiskevarer fra sportsfiske som kan føres ut av landet til 15 kg per person.

Pressemelding

Nr.: 38/2006
Dato: 16.05.2006
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams, mob.: 900 24 446

Utførselskvote for fisk og fiskevarer

Fiskeri- og kystdepartementet har besluttet å innføre en utførselskvote for fisk og fiskevarer fra 1. juni 2006. Utførselskvoten vil begrense mengden marin fisk eller fiskevarer fra sportsfiske som kan føres ut av landet til 15 kg per person.

- Dette er et tiltak som lenge har vært aktuelt, og at utførselskvoten nå trer i kraft er et viktig signal i forkant av sommersesongen. Fisketurisme er en viktig del av reiselivsnæringen, og skaper både sysselsetting og verdiskaping langs kysten. Det er imidlertid viktig at beskatningen av fiskeressursene skjer innenfor ansvarlige rammer. Utførselskvoten skal ikke ramme det opplevelsesbaserte turistfisket, og jeg håper vi nå kan skape ro omkring turistfiske i Norge, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

- Gjennom utførselskvoten legger vi til rette for at ansvarlig fisketurisme kan videreutvikles som reiselivsprodukt, og utførselskvoten vil virke preventivt mot det kvantumsorienterte turistfisket, sier Pedersen.

Alle fritidsfiskere, også turister, er pålagt redskapsbegrensninger i fisket. Disse vil ikke endres som følge av utførselskvoten. Fisk eller fiskevarer vil ikke inngå i kvoten dersom det kan dokumenteres at varene er kjøpt fra registrert næringsdrivende. Ferskvannsfisk, laks, ørret og røye omfattes heller ikke av utførselskvoten.

Utførselskvoten vil av hensyn til både grensekontrollen og EØS-avtalen også gjelde for norske statsborgere.

Deler av fisketurismen har fra flere hold blitt kritisert for å representere et skjult næringsfiske som truer lokale fiskeressurser og tradisjonelt næringsfiske, og fisketurisme er gjenstand for stor oppmerksomhet i media. Tidligere i år ble et reisefølge med nærmere 500 kg fiskefilet stanset ved utreise fra Norge, og dette utløste på ny en omfattende debatt om regulering av turistfiske.

- Det er uheldig at en hel næring rammes som følge av enkeltepisoder, og saker som den vi hadde på Bjørnefjell i vinter undergraver legitimiteten til både reiselivsnæringen og ressursforvaltningen. Ved å etablere en utførselskvote gjør vi det klart at skjult næringsfiske ikke aksepteres, og dette er en holdning vi deler med reiselivsnæringen, sier Helga Pedersen.

Det er videre satt i gang omfattende undersøkelser av fisketurismens omfang og effekter, både med hensyn til fiskebestandene og verdiskapingen. NHO Reiseliv og Havforskningsinstituttet er involvert i disse undersøkelsene, og resultatene vil gi oss mer informasjon om fisketurismen i Norge.

- Fiskerimyndighetene tar i forbindelse med innføringen av utførselskvoten også sikte på å gjennomføre en informasjonskampanje om ansvarlig fiske og gjeldende minstemål i det ordinære fisket i samarbeid med reiselivsnæringen, sier fiskeriminister Helga Pedersen.

Les også:Alle kan drive fritidsfiske i Noreg