Historisk arkiv

Norges avtaler om ressurskontroll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Faktaark

Norges avtaler om ressurskontroll

  • Norge samarbeider med andre stater og internasjonale organisasjoner for å sikre en bærekraftig utnyttelse av fiskebestander både i og utenfor norsk jurisdiksjon. Blant de internasjonale organisasjonene er FN, FAO, NEAFC (Den nordøstatlantiske fiskerikommisjonen) og EU mest sentrale.
  • EU er blitt en stadig viktigere partner i arbeidet for en bedre ressurskontroll i fiskeriene. Norge har i dag meget tett kontakt med EU-kommisjonen for å samordne felles tiltak i kampen mot ulovlig fiske.
  • I tillegg til kontrollsamarbeidet med EU-kommisjonen har Norge inngått kontrollsamarbeidsavtaler med Danmark, Irland, Sverige, Nederland, Island, Frankrike, Færøyene, Tyskland, Polen, Russland, Storbritannia, Canada, Grønland, Portugal, Litauen og Marokko. Avtalene med de tre sistnevnte landene ble inngått i 2006. Kontrollavtalen med Færøyene ble i mai 2006 fornyet og utvidet. Kontrollavtalen mellom Island og Norge ble fornyet i juli 2006, og avtalen mellom Sverige og Norge ble revidert i desember 2006. De fornyede avtalene åpner for et enda tettere samarbeid for å bekjempe ulovlig fiske. I tillegg undertegnet EU-kommisjonen og Norge en MoU i oktober 2006, som oppmuntrer til slike avtaler mellom medlemsland og Norge.
  • Fiskeri- og kystdepartementet vil fortsette arbeidet med å inngå bilaterale avtaler med nye land og revidere eksisterende avtaler i tråd med utviklingen innen ressurskontroll