Historisk arkiv

Havet, muligheter og naboskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Innlegg av fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i LO-Aktuelt nr. 11/2007

Da jeg var på LOs representantskapsmøte i begynnelsen av juni fikk regjeringa støtte av LO for vår offensive nordområdepolitikk. Den støtten er vi både glade for, og den er viktig for at vi skal lykkes. - Strategisk sett er det vanskelig å se et viktigere område - ta mulighetene i nord i bruk, er LOs ord i oppsummeringen.

Regjeringas nordområdesatsing handler nettopp om dette. Målsettinga er å skape bærekraftig vekst og utvikling. Her skal Norge møte naboer og alliansepartnere for å diskutere framtidige muligheter, Her skal ulike kulturer møtes og berike hverandre, og her skal det skapes spennende arbeidsplasser for ungdommen. Denne delen av landet har potensial til å bygge  framtidig velferd for landet, til bringe fram kunnskap og skape arenaer for å løse utfordringer. Et område som vi utfordres særlig på er miljø. Nordområdepolitikk er også marin miljøpolitikk.

Fiskeriene er, og vil også i framtida være en av hovednæringene i nordområdene. Bærekraftig forvaltning av fiskebestandene i Barentshavet er en forutsetning for lønnsomheten i fiskeriene både på kort og lang sikt. Kampen mot det ulovlige fisket i Barentshavet er en høyt prioritert sak for regjeringa, og en viktig del av nordområdestrategien.

Innsatsen i nord begynner å gi resultater. Anslag viser en reduksjon av overfisket på 23 prosent i torskefisket og 55 prosent i hysefisket for 2006. Tallene er positive og gir inspirasjon til videre kamp mot ressurskriminaliteten. Kampen mot overfiske er god miljøpolitikk, men kan samtidig ikke ses atskilt fra langsiktig næringspolitikk. En vellykket innsats mot svartfisket betyr økte kvoter til fiskerne, som i sin tur gir arbeidsplasser og trygger bosettinga langs kysten.

Et kanadisk universitet kunne forleden offentliggjøre en internasjonal undersøkelse som viser at Norge stiller først i klassen når det gjelder kontroll over egne levende marine ressurser. Dette er selvfølgelig gledelig. Jeg ønsker meg likevel sterkere konkurranse om førsteplassen.

Gjennom forvaltningsplanen for Barentshavet har vi har lagt til rette for at de tradisjonelle næringene som fiskeri skal kunne fortsette ved siden av den nye olje- og gassvirksomheten. Planen legger klare retningslinjer for hvor og hvordan petroleumsvirksomhet kan drives uten å skape problemer for annen virksomhet i området. Vi har stilt strenge krav på vegne av miljøet til den næringsvirksomheten som skal drives i Barentshavet, og vi har forpliktet oss på å følge med på hvordan miljø og økosystemer utvikler seg.

Forvaltningsplanen er et viktig fundament for Nordområdestrategien. Med denne strategien skal vi dessuten legge til rette for at folk i nord skal kunne bygge en tilværelse i levedyktige lokalsamfunn, med fremtidsrettede arbeidsplasser, gode helse- og utdanningstilbud og rike natur- og kulturopplevelser. Fisk er viktig, men flere bein å stå på gir nordområdesatsinga grunnlag for en optimisme vi nå ser vokse fram i landsdelen.