Historisk arkiv

Foretaksmøter denne uken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- De regionale helseforetakene må sikre gode rutiner for å kontrollere utdanningen til nye medarbeidere ved ansettelser. Det understreker helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i foretaksmøtene som holdes med de regionale helseforetakene denne uken. De to første foretaksmøtene ble holdt i dag.

Pressemelding

Nr.: 4
Dato: 24.01.06

Foretaksmøter med de regionale helseforetakene

- De regionale helseforetakene må sikre gode rutiner for å kontrollere utdanningen til nye medarbeidere ved ansettelser. Det understreker helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i foretaksmøtene som holdes med de regionale helseforetakene denne uken. De to første foretaksmøtene ble holdt i dag. I møtene blir de nye styrene med folkevalgt flertall utnevnt og føringer for utnevning av lokale helseforetaksstyrer lagt.

- De regionale helseforetakene må utnevne nye styrer for de vel 30 lokale helseforetakene med folkevalgt flertall innen 1. mai 2006. Kommuner og fylkeskommuner vil bli invitert til å foreslå styremedlemmer blant både nåværende og tidligere folkevalgte, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

- Jeg har bedt foretakene om å melde tilbake hvilke rutiner og prosedyrer som er etablert for å sikre kvaliteten på medisinsk og helsefaglig forskning. Foretakene har fått frist til 31. mars 2006 på å levere rapport. Jeg understreker også overfor styrene at de skal ha ansettelsesprosedyrer som innebærer at dokumentasjonen på kompetanse blir kvalitetssikret, Brustad.

- Hovedoppgaven vår er å ivareta og videreutvikle et godt helsetjenestetilbud til pasientene i dette landet. Det kan tilsynelatende bli litt borte når vi snakker om styringskrav og organisatoriske og økonomiske rammer rundt tjenesten. Et sykehustilbud med god kvalitet og tilgjengelighet, lave ventetider og en best mulig ressursutnyttelse – det er dette som er det egentlige oppdraget vårt, sa helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad innledningsvis da de første foretaksmøtene ble holdt i dag.

I foretaksmøtene blir det formidlet at omfanget av avtaler med private kommersielle sykehus skal begrenses. Dette skjer som ledd i oppfølgingen av Soria Moria-erklæringen. - Ledig kapasitet i foretakene skal utnyttes best mulig, blant annet gjennom god arbeidsdeling i og mellom sykehusene, sier Brustad.

Helse Sør RHF vil i foretaksmøtet få i oppdrag å forberede etablering av et nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF.

- Helseforetakene må sørge for bedre informasjon til pasientene om rettigheter og fritt sykehusvalg. Vi har etablert et pilotprosjekt i Helse Øst RHF med pasienthjelpere. Disse skal bistå pasienter med å finne fram til sykehus og spesialister som raskt kan gi den behandlingen de har bruk for. Meningen er at dette skal bli en landsdekkende ordning, sier Brustad.

I foretaksmøtene blir det understreket at helseforetakene skal etterleve gjeldende miljøkrav. Fra 1. januar trådte en ny forskrift om medisinsk strålebruk i kraft. Departementet vil minne foretakene om ansvaret for at utslipp skjer i tråd med kravene i den nye strålevernforskriften.

Kravene til etablering av kontrollkomiteer i de regionale styrene blir endret, slik at også ansatterepresentanter kan delta. Kontrollkomiteene ble opprettet fra og med 2005 med ansvar for å ha et hovedfokus på styrets kontroll – og tilsynsfunksjon.

I foretaksmøtene formidler helse- og omsorgsministeren sine krav som eier til styrene for de regionale helseforetakene. Styringsbudskapet i møtene utgjør sammen med det årlige bestillerdokumentet det overordnede oppdraget til de regionale helseforetakene for inneværende år.

Tidspunkt for foretaksmøtene

24. januar: Helse Midt-Norge RHF og Helse Vest RHF

25. januar: Helse Nord RHF

26. januar: Helse Sør RHF og Helse Øst RHF

Protokoller fra foretaksmøtene

Oversikt over de nye styrene i de regionale helseforetakene