Historisk arkiv

Nasjonal kreftstrategi legges fram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Nasjonal strategi for kreftområdet for perioden 2006-2009 (kreftstrategien) legges fram i dag. – Jeg har store forventninger til at vi skal klare å løfte dette feltet slik at alle som rammes av kreft eller som er i risikogruppene for å få kreft, får et likeverdig tilbud om helsetjenester, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Pressemelding

Nr.: 26
Dato: 15.05.2006

Nasjonal kreftstrategi legges fram

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad legger i dag frem Nasjonal strategi for kreftområdet for perioden 2006-2009 (kreftstrategien). – Jeg har store forventninger til at vi skal klare å løfte dette feltet slik at alle som rammes av kreft eller som er i risikogruppene for å få kreft, får et likeverdig tilbud om helsetjenester, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Kreftstrategien inneholder viktige mål og tiltak for hele kreftområdet og tar for seg behandlingskjeden fra forebyggende arbeid til lindrende behandling. Strategien tar også opp møtet mellom kreftpasienten, helsetjenesten og samfunnet, dessuten kompetanse hos helsepersonell, screeningtilbudet, forskning og registervirksomhet.

Behandlingen av en rekke kreftsykdommer skal sentraliseres i større grad enn i dag. Det vil bli utarbeidet nye nasjonale handlingsprogrammer, og lokalsykehusenes rolle skal vurderes.

Viktige tiltak i kreftstrategien:

  • Rehabilitering og smertelindring skal desentraliseres slik at tilbudene kan ytes nærmere pasientene. Det opprettes flere ”smerteteam”.
  • Det skal bli enklere for kreftleger å ta i bruk nye, dyre metoder og legemidler med dokumentert effekt.
  • Pasienter og pårørende skal få tilbud om opplæring og veiledning.
  • Det skal utarbeides nøytral og korrekt informasjon om alternativ behandling.
  • Samhandlingen med frivillig sektor, som for eksempel Kreftforeningen, skal styrkes.

Strategien legger også vekt på forebyggende tiltak, blant annet:

  • Utredningen av kreft skal gå raskere og smidigere, og fastlegene skal kurses for å se faresignalene på et tidligere stadium.
  • Det lages en ny nasjonal kostholdsplan med fokus på kreft.
  • Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft videreføres.
  • Forskningsinnsatsen skal skje nærmere pasienten – både i sykehusene og i allmennmedisinen.

Strategidirektor – fra ord til handling

Professor i palliativ medisin Stein Kaasa (Seksjon lindrende behandling ved St. Olavs hospital), er ansatt som strategidirektør i Sosial- og helsedirektoratet. Direktoratet og strategidirektøren har nasjonalt ansvar for å sikre offentlig oppmerksomhet på feltet, koordinere oppgavene og påse at målene følges opp gjennom konkrete tiltak i helsetjenestene.

Handlingsprogrammer

Et viktig tiltak i kreftstrategien er arbeidet med nasjonale handlingsprogrammer for ulike kreftdiagnoser. Dette prosjektet er allerede i gang, og er organisert og ledet av Sosial- og helsedirektoratet, i samarbeid med Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten og fagmiljøene.

- Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra pasienter som opplever at de ikke får det samme behandlingstilbudet som andre kreftrammede i Norge. Slik kan vi ikke ha det, sier helseministeren. – Ved å fastsette nasjonale handlingsprogrammer for ulike krefttyper vil pasienter med samme kreftdiagnose få samme tilbud om utredning, diagnostisering, behandling og medisinsk rehabilitering uansett hvor de bor i Norge, sier hun.

Nasjonale handlingsprogrammer skal også sikre at kreftomsorgen holder høy kvalitet og er faglig oppdatert. Det gjelder også vurdering og bruk av nye metoder for diagnostisering og behandling.

Kreft er en folkesykdom

Kreft er en av vår tids store folkesykdommer. Over 173 000 mennesker i Norge har eller har hatt kreft. Årlig rammes ca 24 000 mennesker og ca 10 000 dør som følge av kreftsykdom. I 2020 vil dette tallet ha økt med ca 25 %, først og fremst fordi kreft oftest rammer eldre mennesker som utgjør en stigende andel av befolkningen.

  Nasjonal strategi for kreftområdet for perioden 2006-2009