Historisk arkiv

Rapport om forskningsjuks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Granskingskommisjonens rapport om forskningsfusket ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet ble overlevert til helseforetaket og Universitetet i Oslo i dag. - Rapporten viser at vi har gode nok regler, men at disse i følge rapporten ikke har vært overholdt. Jeg er allerede i gang med en oppfølging overfor de regionale helseforetakene for å sikre at det finnes gode nok kvalitetssikringssystemer for medisinsk og helsefaglig forskning, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Rapport om forskningsjuks

Granskingskommisjonens rapport om forskningsfusket ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet ble overlevert til helseforetaket og Universitetet i Oslo i dag.

- Rapporten viser at vi har gode nok regler, men at disse i følge rapporten ikke har vært overholdt. Jeg er allerede i gang med en oppfølging overfor de regionale helseforetakene for å sikre at det finnes gode nok kvalitetssikringssystemer for medisinsk og helsefaglig forskning, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

I foretaksmøtene med de regionale helseforetakene i januar i år ble foretakene bedt om å rapportere om hvilke prosedyrer og rutiner som er etablert på forskningsområdet i underliggende helseforetak. Gjennomgangen skulle omfatte praksis i forhold til formelle rettslige krav, til etiske normer og krav til kvalitet.

- Jeg vil vurdere behovet for ytterligere styringsmessig oppfølging på dette området på bakgrunn av rapporteringen fra de regionale helseforetakene, sier Brustad.

Oppfølging av Nylenna-utvalget

Nylenna-utvalget kom i NOU 2005:1 med et forslag til en ny helseforskningslov for å rydde opp i og forenkle regelverket innen forskning. Departementet arbeider med å følge opp NOUen, og tar sikte på å fremme et forslag til en ny helseforskningslov for Stortinget omkring årsskiftet.

- I forbindelse med dette arbeidet vil jeg gå grundig inn i kommisjonens anbefalinger, og vurdere hvordan departementet eventuelt kan følge opp disse, sier Brustad.

Aktuelle lenker:

Informasjon om rapporten fra granskingskommisjonen

www.rikshospitalet.no


Pressemelding etter foretaksmøtene i januar 2006


Protokoll fra foretaksmøte for Helse Sør i januar 2006 (Punkt 4.3.2 om kvalitetssikring av medisinsk og helsefaglig forskning)

NOU 2005:1 (Nylenna-utvalget)