Historisk arkiv

Utvikling i ventetider i spesialisthelsetjenesten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Ventetidene til behandling innen de somatiske fagområdene fortsetter å synke. Pasientene venter nå i gjennomsnitt i 68 dager før de får påbegynt sin behandling. Dette er 13 dager kortere enn for ett år siden. - Det er gledelig at ventetidene fortsetter å synke innen somatikk, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. – Vi kan ikke si oss fornøyd med ventetida for behandling på alle områder, og spesielt er ventetida for de med psykiske lidelser for lang.

Utvikling i ventetider i spesialisthelsetjenesten

Ventetidene til behandling innen de somatiske fagområdene fortsetter å synke. Pasientene venter nå i gjennomsnitt i 68 dager før de får påbegynt sin behandling. Dette er 13 dager kortere enn for ett år siden.

- Det er gledelig at ventetidene fortsetter å synke innen somatikk, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. – Vi kan ikke si oss fornøyd med ventetida for behandling på alle områder, og spesielt er ventetida for de med psykiske lidelser for lang.

Somatikk

Innen de somatiske fagområdene var det drøye 177 500 som ventet ved utgangen av april 2006, en reduksjon på 8 700 pasienter sammenlignet med for ett år siden. Gjennomsnittlig ventetid for pasienter som har fått påbegynt behandling er redusert fra 81 til 68 dager i samme periode. Dette er en nedgang på 13 dager det siste året.

Psykisk helsevern

Innenfor psykisk helsevern for barn og unge har ventetidene for de som har påbegynt behandling økt fra 75 dager i 1. tertial 2005 til 77 dager 1. tertial 2006. Samtidig har antall henvisninger økt, og den positive trenden med at flere har fått påbegynt behandling har fortsatt. - Det er positivt at et større antall barn som trenger det får behandling for psykiske lidelser, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. – Men ventetida for barn og unge med psykiske lidelser er altfor lang. Etablering av en særskilt ventetidsgaranti for barn og unge med psykiske lidelser er derfor et viktig tiltak for å bedre tilbudet. Dette tiltaket har blitt utredet av en arbeidsgruppe som i dag skal overlevere sine forslag til meg.

Ved utgangen av april 2006 ventet pasientene innen psykisk helsevern for voksne i gjennomsnitt 62 dager før de fikk påbegynt sin behandling. Dette er en økning på 10 dager sammenlignet med for ett år siden. Men enkelte institusjoner har hatt systemtekniske problemer i innrapporteringen av data, og den reelle økningen er trolig noe mindre. – Det er uansett bekymringsfullt at ventetiden ser ut til å ha økt innen psykisk helsevern for voksne, og jeg vil be helseforetakene se nærmere på årsakene til dette, sier helse- og omsorgsministeren.

Tallene offentliggjøres 15. juni av SINTEF Helse ved Norsk Pasientregister (NPR). www.npr.no.