Historisk arkiv

Nordisk deklarasjon om markedsføring og tilgjengelighet av mat til barn og unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Nordisk ministerråd vedtok på møtet 28. juni en deklarasjon om markedsføring og tilgjengelighet av mat til barn og unge.

Nordisk ministerråd for fiskeri- og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk vedtok på møtet 28. juni i Bjørneborg, Finland, en deklarasjon om markedsføring og tilgjengelighet av mat til barn og unge.

- Jeg synes det er viktig at vi er enige om å prioritere markedsføring og tilgjenglighet av mat til barn og unge i Norden, sier statssekretær Wegard Harsvik i Helse- og omsorgsdepartementet. - Ved at det utarbeides en frivillige, etisk kode for markedsføring av usunne produkter til barn og ung, samtidig som vi har en dialog med matvarebransjen om å regulere dette selv, kan vi oppnå raske resultater, sier Harsvik. Dette er viktig for at barn og unge skal kunne foreta sunne valg.

Oppfølging av nordisk handlingsplan

Som en oppfølging av den nordiske handlingsplanen for bedre helse og livskvalitet gjennom mat og mosjon, vedtatt i juli 2006, vedtok ministerrådet en deklarasjon om å utarbeide en frivillig, etisk kode for markedsføring av mat til barn og unge. Ministerrådet oppfordrer også til at matvarebransjen selv tar ansvar. Det var videre enighet om å sørge for bedre tilgjelighet av sunne produkter, og om nødvendig ta i bruk økonomiske virkemidler. Arbeidet med å utarbeide en nordisk kode for markedsføring og tilgjengelighet av mat må sees i sammenheng med arbeidet som gjøres i Verdens helseorganisasjon (WHO), som har besluttet å utarbeide retningslinjer for markedsføring av mat og alkoholfrie drikkevarer til barn og unge.

Informasjon om møtet i Nordisk ministerråd