Historisk arkiv

Aktivitetsdata for somatiske sykehus 1. tertial 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Tallene for 1. tertial 2007 fra Norsk Pasientregister viser at aktiviteten ved sykehusene øker moderat i forhold til året før.

- Mens vi tidligere har sett en aktivitetsvekst innen lettere tilstander er det nå en vridning til behandling av pasienter som har behov for mer omfattende og ressurskrevende behandling. Dette indikerer en utvikling som innebærer at aktiviteten øker mest for de grupper som har størst behov, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Antall opphold ved sykehus økte totalt med 1 prosent i forhold til 1 tertial i 2006. Antall dagopphold økte med vel 10 prosent mens døgnopphold ble redusert med 2,6 prosent. I tillegg var det 125 000 flere polikliniske konsultasjoner enn i løpet av samme tid i 2006, tilsvarende en vekst på vel 10 prosent.

Nedgangen i døgnopphold var størst innen øyesykdommer og øre-, nese og halssykdommer. Det har blant annet vært en reduksjon på hele 36 prosent knyttet til søvnutredninger. Økningen i dagopphold skyldes i stor grad økning i cellegiftbehandling og dialyse.

Andelen opphold ved private kommersielle sykehus er redusert fra 3,1 pst. til 2,3 pst. i 1. tertial 2007.

Tallene publiseres i dag av Sosial- og helsedirektoratet, avdeling Norsk Pasientregister, www.shdir.no/norsk_pasientregister/