Historisk arkiv

Nasjonal strategiplan for diabetesområdet2006-2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Med Nasjonal strategi for diabetesområdet 2006-2010 ønsker regjeringen å danne en helhetlig ramme for å mobilisere alle involverte sektorer og organisasjoner. Målet er å redusere de samfunnsmessige, menneskelige og økonomiske følgende av diabetes i Norge, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, etter at strategien ble lagt fram i dag. Viktige tiltak for å forebygge type 2-diabetes er sunt kosthold, fysisk aktivitet og røykfrihet.

Pressemelding

Nr.: 49
Dato: 03.07.06

Nasjonal strategi for diabetesområdet 2006-2010

- Med Nasjonal strategi for diabetesområdet 2006-2010 ønsker regjeringen å danne en helhetlig ramme for å mobilisere alle involverte sektorer og organisasjoner. Målet er å redusere de samfunnsmessige, menneskelige og økonomiske følgene av diabetes i Norge, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, etter at strategien ble lagt fram i dag. Viktige tiltak for å forebygge type 2-diabetes er sunt kosthold, fysisk aktivitet og røykfrihet.

- Både sykdommens utbredelse og alvorlighetsgrad betyr at vi må møte denne utfordringen på en tydelig og offensiv måte, sier Brustad. Strategien inneholder målsettinger og tiltak innen forebygging, diagnostisering, behandling, rehabilitering, opplæring av pasienter og pårørende, personell og forskning.

Regjeringen ønsker med denne strategien:

  • å forebygge nye tilfeller av type-2 diabetes og bremse utviklingen av senkomplikasjoner som hjertesykdom, og problemer med øyne, nyrer og føtter
  • å ha god systematikk i oppfølgingen av personer med høy risiko for å utvikle type 2-diabetes
  • å redusere andelen med udiagnostisert type 2-diabetes
  • å øke kunnskapsgrunnlaget om utbredelse, forebygging, diagnostikk og behandling av diabetes

Koordinering og samhandling er viktige stikkord for å lykkes med diabetesstrategien. Både i arbeidet med å utforme de enkelte tiltakene og i behandling og oppfølging av den enkelte pasient må det legges til rette for samarbeid mellom de ulike sektorene og virksomhetene. Et viktig bidrag til dette samarbeidet er styrkingen av Sosial- og helsedirektoratets koordineringsrolle – for å sikre helhetlig oppfølging av diabetesstrategien. Direktoratet skal påse at målsetningene følges opp gjennom konkrete tiltak i tjenestene. Til høsten vil en strategidirektør bli ansatt som har til oppgave å sørge for at fokuset blir opprettholdt på området.

Et av de viktigste tiltakene for å forebygge type 2-diabetes er det som blir gjort i det forebyggende arbeidet. På nasjonalt plan jobbes det derfor med iverksettingen av handlingsplanen for fysisk aktivitet. Når det gjelder kosthold, er regjeringen nå i gang med å utarbeide en 5 - årig handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen sammen med 10 andre departementer. Denne skal være ferdig i løpet av året.

Diabetes er en alvorlig, kronisk sykdom med forhøyet blodsukker. Sykdommen medfører også risiko for senkomplikasjoner i hjerte, øyne, nyrer og føtter. Det skilles mellom type 1-diabetes og type 2-diabetes. Mellom 90 000 og 120 000 mennesker har påvist diabetes i Norge, hvorav 25 000 har type 1-diabetes. Man regner med at nesten like mange har diabetes uten at de selv eller helsetjenesten er klar over det. Norge og Norden ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst av type 1-diabetes og vi vet ikke hva dette skyldes.

Se strategien her