Historisk arkiv

Ny blåreseptforskrift på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet sender utkast til ny blåreseptforskrift på høring. - Utkastet til ny forskrift vil gjøre regelverket for blåresept mer brukervennlig, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Pressemelding

Nr.: 74
Dato: 07.12.06

Ny blåreseptforskrift på høring

Helse- og omsorgsdepartementet sender utkast til ny blåreseptforskrift på høring.

- Utkastet til ny forskrift vil gjøre regelverket for blåresept mer brukervennlig, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

I Legemiddelmeldingen (St.meld. nr. 18 (2004-2005)) ble det foreslått at regelverket for forhåndsgodkjent refusjon etter § 9 i blåreseptforskriften burde tydeliggjøres og oppdateres. Stortinget hadde ingen merknader til dette forslaget ved behandlingen av meldingen.

Statens legemiddelverk har utarbeidet et forslag, hvor dagens sykdoms- og preparatliste erstattes av en refusjonsliste. All relevant informasjon om refusjon samles i refusjonsdatabasen. Databasen inneholder blant annet handelsnavn, virkestoff, ATC-nr, diagnosekoder og særskilte refusjonsvilkår. Refusjonsberettiget bruk og særskilte vilkår knyttes opp mot refusjonskoder. Refusjonskodene er fastsatt med utgangspunkt i diagnosekodene, som legene allerede bruker i sitt daglige arbeid.

Refusjonslisten vil bli tilgjengelig elektronisk (database) og som en trykt liste. Databasen vil legges ut på internett, og myndighetene vil arbeide for at opplysningene i refusjonslisten skal gjøres direkte tilgjengelig i de elektroniske journalsystemene som legene bruker ved forskrivning. Den foreslåtte refusjonslisten legger til rette for økt bruk av elektroniske system i helsetjenesten. Databasen gir et godt grunnlag for at pasienter, leger og forvaltningen enkelt skal kunne finne relevant informasjon om legemidlers refusjonsstatus.

Statens legemiddelverk har en testmodul på hjemmesiden sin, hvor de som tester systemet også svarer på om de syns informasjonen er godt tilgjengelig, og om systemet er lett å forstå. I gjennomsnitt svarer over 80 prosent av helsepersonell meget godt og godt på disse spørsmålene. Dette tyder på at forslaget oppfattes som brukervennlig.

Forslaget innebærer ingen endringer i pasientenes rettigheter til legemidler på blå resept.

Høringsdokumentene finnes her (lenke)