Historisk arkiv

Ny strategiplan for det tobakksforebyggende arbeide

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

På Verdens røykfrie dag 31. mai 2006 legger helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad frem Nasjonal strategi for det tobakksforebyggende arbeidet 2006-2010. – Det er positivt at andelen gravide som røyker ved slutten av svangerskapet har gått ned, fra 17,9 prosent i 1999 til 10,4 prosent i 2004. Dette er likevel et altfor høyt tall, og målsetningen på lengre sikt bør være null, sier helse- og omsorgsminister Brustad.

Pressemelding

Nr.: 32
Dato: 31.05.06

NY STRATEGIPLAN FOR DET TOBAKKSFOREBYGGENDE ARBEIDET I NORGE 2006-2010

På Verdens røykfrie dag 31. mai 2006 legger helse- og Utdelingen av Røykfriprisenomsorgsminister Sylvia Brustad frem Nasjonal strategi for det tobakksforebyggende arbeidet 2006-2010.

– Det er positivt at andelen gravide som røyker ved slutten av svangerskapet har gått ned, fra 17,9 prosent i 1999 til 10,4 prosent i 2004. Dette er likevel et altfor høyt tall, og målsetningen på lengre sikt bør være null,sier helse- og omsorgsminister Brustad.
(Foto: Hege F. Andreassen)

I løpet av den neste femårsperioden satses det på å halvere andelen gravide som røyker ved slutten av svangerskapet. Tiltak må rettes særskilt mot gravide under 25 år, som ifølge statistikken er de som røyker mest. Røyking under svangerskapet øker risikoen for spontanabort, komplikasjoner i svangerskapet, dødfødsler og for tidlig fødsel. Barn av røykende mødre har gjennomsnittlig lavere fødselsvekt, større risiko for krybbedød og økt risiko for å utvikle astma og allergi.

Nedgangen i andelen dagligrøykere er i en positiv trend. En firedel (25 %) av den norske befolkningen (16-74 år) røykte i 2005, med en sterk overrepresentasjon av personer med lav utdanning (i underkant av 40 % røykere).

- Denne sosiale ulikheten fører til store helseforskjeller som kunne vært forebygget, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Røyking kan føre til hjerte-kar sykdommer, kreft, KOLS og andre luftveisinfeksjoner. Det er nå en stor økning av kvinner som får lungekreft

I den kommende femårsperioden skal det satses spesielt på tilbud om hjelp til røykeslutt ved å involvere helsepersonell mer i tobakksforebyggende arbeide. Fastleger, jordmødre, helsestasjonene og tannhelsetjenesten er de som når alle uansett sosial tilhørighet gjennom én-til-én-kommunikasjon.

- Vi må legge til rette for at alle som ønsker å slutte og røyke har et godt og tilgjengelig tilbud bl.a. gjennom helsetjenesten, sier helse- og omsorgsministeren. Som ledd i dette må helsepersonell ha økt fokus og kompetanse på forebygging og livsstilsendring.

For å forebygge røykestart er skolebaserte tiltak, salgsbegrensende tiltak og røykfrie oppvekstarenaer blant innsatsområdene. Blant annet skal forslag om forbud mot synlig oppstilling av tobakksvarer i butikk utredes, for eksempel ved å plassere tobakksvarer under disk.

Det er 8 innsatsområder i strategiplanen; forebygge røykestart, røykeslutt, vern mot tobakksrøyk, forebygging av snusbruk, informasjonstiltak, lokalt folkehelsearbeid, forskning og internasjonalt samarbeid.

Planen legger en felles strategi for det tobakksforebyggende arbeidet for departementet, direktoratet og fylkesmennene i samarbeid med kommuner, fylker og frivillige organisasjoner frem til 2010.

Les strategiplanen her

Kontaktpersoner:
Avd.dir. Lisbeth Hårstad, tlf. 22248710,
rådgiver Helena Wilson, tlf. 22248752