Historisk arkiv

Regjeringen foreslår endringer i lov om erstatning ved pasientskader

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen har i dag lagt frem forslag til endringer i pasientskadeloven, slik at pasientskadelovens gunstige erstatningsordning også skal omfatte de som får behandling hos helsepersonell som ikke har avtale med det offentlige. Dette gjelder for eksempel behandling hos de fleste tannleger og kiropraktorer og en del leger, psykologer og fysioterapeuter.

Pressemelding

Nr.: 56
Dato: 29.09.06

Regjeringen foreslår endringer i lov om erstatning ved pasientskader

Regjeringen har i dag lagt frem forslag til endringer i pasientskadeloven, slik at pasientskadelovens gunstige erstatningsordningogsåskal omfatte de som får behandling hos helsepersonellsom ikke har avtale med det offentlige.Dette gjelder for eksempel behandling hos de fleste tannleger og kiropraktorer og en del leger, psykologer og fysioterapeuter.

- Alle pasienter skal ha samme krav på erstatning ved pasientskade, uansett hvor de er behandlet, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Pasientskadeloven ble vedtatt i 2001, og trådte i kraft for den offentlige helsetjenesten fra 1. januar 2003. Loven er foreløpig ikke iverksatt for privat sektor. Loven er gunstigere for pasientene enn alminnelige erstatningsrettslige regler, både hva gjelder vilkårene for å få erstatning og behandlingsmåten. Det uavhengige forvaltningsorganet Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) behandler erstatningskrav relatert til pasientskader oppstått i den offentlige helsetjenesten. Pasientskade­nemnda er klageinstans.

For private tjenesteytere er pasientskadelovens ordning i dag at de skal tegne forsikring på lovens vilkår, og at erstatningskrav skal behandles og dekkes av forsikringsselskapene. Forsikringsselskapene har imidlertid ikke vært villige til å gi slik forsikring, heller ikke etter lovendringer foretatt for å imøtekomme bransjens synspunkter. Derfor er loven ikke iverksatt for privat sektor.

Helsepersonell som driver privat virksomhet, har pr. i dag plikt etter helsepersonelloven til å tegne ansvarsforsikring. Slik forsikring gir erstatning til skadelidte på vanlige erstatningsrettslige vilkår, som ikke er like gunstige for skadelidte som pasientskadelovens regler.

Pasientskadeloven foreslås endret slik at forvaltningsorganet NPE behandler erstatningskrav og eventuelt utbetaler erstatning også når skaden er oppstått i privat helsesektor, slik de gjør når skaden er oppstått i den offentlige helsetjenesten. Pasientskadeloven kan da tre i kraft i sin helhet, slik at alle pasienter får det samme erstatningsrettslige vernet.

Ordningen foreslås finansiert av tjenesteyterne i privat helsesektor i likhet med dagens ansvarsforsikringer.

Lovforslag er i dag lagt frem i odelstingsproposisjon nr. 103 (2005-2006) om lov om endringer i lov 15. juni 2001 nr. 53 om erstatning ved pasientskader mv. (pasientskadeloven) m.m.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Lise Forfang tlf. 22 24 87 82
Rådgiver Kirsten Been Dahl tlf. 22 24 84 36