Historisk arkiv

Rekordstor satsing på sykehus - Regjeringen innfrir løftene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2007 innebærer en rekordstor bevilgning til sykehusene, satsing på folkehelse, psykisk helse og rusfeltet, styrking av kvaliteten i omsorgstjenesten og mer til forskning og kvinnehelse. Se opptak fra pressekonferanse

Pressemelding

Nr.: 57
Dato: 06.10.2006

Rekordstor satsing på sykehus – Regjeringen innfrir løftene

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2007 innebærer en rekordstor bevilgning til sykehusene, satsing på folkehelse, psykisk helse og rusfeltet, styrking av kvaliteten i omsorgstjenesten og mer til forskning og kvinnehelse.

Pressekonferanse
Statsråd Sylvia Brustad presenterte budsjettforslaget til Helse- og omsorgsdepartementet på en pressekonferanse i Regjeringskvartalet.

Det samlede budsjettforslaget til Helse- og omsorgsdepartementet er på 110,5 milliarder kroner. Dette er en realvekst på 3.8 milliarder i forhold til saldert 2006-budsjett. Av disse midlene går 800 millioner kroner til folketrygden, resten til viktige satsinger på Helse- og omsorgsdepartementets områder.

Regjeringen innfrir Soria Moria

– Dette budsjettet er en historisk satsing. Jeg er meget godt fornøyd med at vi kan legge fram et budsjett med så stor økning i midlene til sykehusene. Det betyr at kan bevare lokalsykehusene, rette opp skjevfordeling mellom regionene og gjennomføre store sykehusprosjekter, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Budsjettet viser også regjeringens vilje til å satse mer på folkehelse, på forskning, på å bedre kvaliteten i omsorgssektoren, følge opp rusfeltet og opptrappingsplanen for psykisk helse.

Viktige områder som foreslås styrket i forhold til saldert budsjett for 2006:

  • Sykehusøkonomien styrkes med 2,214 mrd. kroner
  • Opptrappingsplanen for psykisk helse følges opp, 700 mill. kroner
  • Gratis fysioterapi, 290 mill. kroner
  • Pneumokokkvaksine for barn, 93 mill. kroner
  • Opptrappingsplanen for rusfeltet, 50 mill. kroner
  • Bedre folkehelse – redusert sosial ulikhet i helse, 28 mill. kroner
  • Styrket kvalitet i omsorgstjenesten, 25 mill. kroner
  • Tiltak mot fattigdom og for integrering og inkludering, 18 mill. kroner
  • Styrket pasientskadeordning, 18 mill. kroner
  • Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse, 10 mill. kroner
  • Oppgradert strålevern, 9 mill. kroner
  • Mer til forskning, 8 mill. kroner
  • Nasjonal enhet for pasientsikkerhet, 3 mill. kroner

Historisk økning til sykehusene

I budsjettforslaget for helseforetakene i 2007 foreslår regjeringen å øke bevilgningene til drift og investeringer med hele 2,214 mrd. kroner. I tillegg til disse midlene forplikter regjeringen seg til å bevilge ytterligere 1 mrd. kroner i årene 2008 til 2010 (se eget punkt Nytt investeringssystem). Til sammen varsles altså en økning på hele 3,214 mrd. kroner i helseforetakenes inntekter.

Bevilgningene til drift og investeringer, 2,214 mrd. kroner fordeles slik:

  • Pensjonskostnadene i helseforetakene har økt med 1 mrd. kroner. Regjeringen foreslår at bevilgningene til helseforetakene økes tilsvarende.
  • Bevilgningene til innsatsstyrt finansiering og poliklinisk behandling økes med 390 mill. kroner slik at det høye aktivitetsnivået i 2006 kan videreføres i 2007. Vi behandler nå 35 000 flere pasienter enn forrige regjering la opp til i sitt forslag til budsjett for 2006.
  • Det foreslås å bevilge 256 mill. kroner mer, sammenliknet med saldert budsjett 2006, til å rette opp skjevfordelingen mellom de regionale helseforetakene i tråd med St.meld. nr. 5 (2003-2004). Helse Vest får 150 mill. kroner og Helse Midt-Norge får 88 mill. kroner. Et nytt utvalg skal vurdere inntektsfordelingssystemet mellom de regionale helseforetakene.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 558,4 millioner kroner mer i 2007 til byggeprosjektene Nye Ahus, nytt St. Olavs Hospital og nytt forskningsbygg ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF.

Lån til sykehusprosjekter

Det foreslås en låneramme på 3,5 mrd. kroner for 2007 til å gjennomføre investeringsprosjekter.

Nytt investeringssystem

Regjeringen varsler opptrapping av bevilgningene til helse­foretakene med 1 mrd. 2007-kroner i årene 2008 til 2010. Bakgrunnen for forslaget er at bevilgningene til helseforetakene etter sykehusreformen i 2002, ikke har tatt tilstrekkelig høyde for kostnader til å gjenanskaffe og vedlikeholde bygninger og utstyr.

– Disse midlene skal sikre at helseforetakene har økonomi til å gjenanskaffe bygninger og utstyr som de overtok i 2002 og motvirke det økende etterslepet på vedlikehold. Forslaget gir viktige avklaringer og forutsigbarhet for helseforetakenes virksomhet, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Opptrappingsplanen for psykisk helse

Regjeringen foreslår å bevilge 700 mill. kroner mer til å følge opp opptrappingsplanen for psykisk helse, som vil være inne i sitt niende og nest siste år i 2007. I tillegg foreslås 15 mill. kroner mer til tiltak for barn med psykisk syke/rusavhengige foreldre som et ledd i Handlingsplan mot fattigdom (se eget punkt).

Opptrappingsplanen for rusfeltet

Regjeringen foreslår 50 mill. kroner mer til tiltak på rusfeltet. I tillegg foreslås 15 mill. kroner til tiltak for barn med psykisk syke/rusmiddelavhengige foreldre som ledd i Handlingsplan mot fattigdom (se eget avsnitt).

En opptrappingsplan for rusfeltet vil være ferdig høsten 2006 i tråd med Soria Moria erklæringen. Russpørsmål er en integrert del av helse- og omsorgstjenesten i kommunal sektor og i spesialisthelsetjenesten. Styrking av kommunesektoren og sykehussektoren gir derfor et godt fundament for planen. På enkelte områder kreves tiltak som er spesifikt rettet mot rusfeltet.

Bedre folkehelse – mindre sosial ulikhet i helse

Budsjettet foreslås styrket med til sammen 28 mill. kroner til å følge opp St.meld. nr. 16 (2002–2003) om folkehelsepolitikken. Det foreslås også 3 mill. kroner til folkehelsetiltak som ledd i Handlingsplan for integrering og inkludering.

  • Innsatsen mot sosial ulikhet i helse vil i stor grad måtte skje lokalt. Fylkeskommuner og kommuner som organiserer folkehelsearbeidet i partnerskap for folkehelse, får tilskudd av staten til en mer systematisk innsats. Det lokale arbeidet foreslås styrket med 10 mill. kroner slik at alle fylker kan etablere partnerskap for folkehelse, og trekke flere kommuner inn i arbeidet. Etter regjeringsskiftet er dermed ni nye fylker med i ordningen.
  • Det foreslås 13 mill. kroner som ledd i å utjevne sosial ulikhet i helse gjennom fysisk aktivitet og bedre kosthold.
  • Skolefruktordningen foreslås styrket med 2 mill. kroner. Det bidrar til at om lag 90 000 grunnskoleelever kan være med i ordningen, 15 000 flere enn i 2006.
  • Det forslås en styrking på 2 mill. kroner til å forebygge sykehusinfeksjoner og motvirke antibiotikaresistens.
  • Det foreslås 1 mill. kroner til arbeidet med informasjon og kompetanseheving om radon i kommuner og i byggebransjen.
  • Det foreslås å legge om avgiftene på alkoholfrie drikkevarer. Drikkevarer med tilsatt sukker/søtstoff avgiftsbelegges, mens vann som kun er tilsatt kullsyre og smaksstoffer, fritas for avgift. Dette som ledd i strategien mot sosial ulikhet i helse og Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen.

Styrket kvalitet i omsorgstjenesten

Veksten i kommunale inntekter på 2,4 milliarder kroner (over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett), bidrar også til å styrke pleie- og omsorgstjenestene.

Regjeringen foreslår å avsette 152 mill. kroner til kompetanseløftet over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett. I tillegg foreslås 25 mill. kroner til ytterligere arbeid med kvalitet og kompetanseutvikling i sektoren, fordelt på disse tiltakene:

  • Program for helse- og omsorgstjenesteforskning i Norges forskningsråd styrkes med 5 mill. kroner.
  • Til arbeidet med en helhetlig plan for demensomsorgen foreslås bevilget 10 mill. kroner. Planen skal prioritere tiltak på disse områdene: forskning, kompetanseheving, rekruttering, utvikling av tilpassede tjenestetilbud, samarbeid med pårørende og frivillige og tiltak for å sikre at spesialisthelsetjenesten får en tydelig rolle for denne pasientgruppen.
  • Medisinske tjenester i sykehjem skal styrkes. Det foreslås 4 mill. kroner til å bedre kvaliteten på laboratorievirksomheten ved sykehjemmene. Norsk kvalitetsforbedring av laboratorievirksomhet utenfor sykehus (Noklus) skal bruke midlene i arbeidet med å inkludere sykehjemmene i et felles system for å kvalitetssikre laboratorietjenester.
  • Det foreslås 1 mill. kroner til en landsdekkende krisetelefon for eldre som er utsatt for vold. Telefonen skal gi råd og veiledning til enkeltpersoner og tjenesteapparatet.
  • Det foreslås 5 mill. kroner til en kultursatsing i omsorgssektoren etter mønster av den kulturelle skolesekken i grunnskolen.

Tiltak mot fattigdom og for integrering og inkludering

Det foreslås til sammen 18 mill. kroner til regjeringens handlingsplaner mot fattigdom og for integrering og inkludering.

  • Det foreslås 15 mill. kroner til å utvikle og implementere tiltak for barn med rusmiddelavhengige og/eller psykisk syke foreldre. Satsingen skal omfatte tiltak som kommer barna direkte til gode, blant annet støtte til frivillige organisasjoner som driver grupper for barn og ungdom, fagutvikling og forskning knyttet til barn innlagt i rusinstitusjoner for voksne.
  • Det foreslås 3 mill. kroner til forebygging av livsstilsrelaterte sykdommer blant personer med innvandrerbakgrunn.

Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse

I revidert nasjonalbudsjett i 2006 ble det bevilget 10 mill. kroner til å etablere Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF. Bevilgningen foreslås videreført med 10,4 mill. kroner i 2007.

Senteret skal ha oppgaver innen forskning, kompetanseoppbygging, rådgivning og formidling av kunnskap om kvinnehelse, spesielt på områder der kvinner har helseplager som ikke fanges opp eller ivaretas godt nok innenfor den ordinære helsetjenesten.

Oppgradert strålevern

Det foreslås bevilget 9,3 mill. kroner til nødvendig ombygging ved Statens strålevern og til fornyelse av utstyr ved dosimetrilaboratoriet. Statens strålevern leverer gratis tjenester til stråleterapienhetene ved sykehusene for å sikre at pasientene får riktige stråledoser. Strålevernet kontrollerer om lag 40 stråleterapimaskiner hvert år. Anlegget trenger fornyelse, samtidig som det er et økende behov for tjenesten fordi tilbudet om stråleterapi bygges ut som ledd i Nasjonal kreftplan.

Mer til forskning

For 2007 foreslås å styrke medisinsk og helse- og sosialfaglig forskning med 8,0 mill. kroner, fordelt slik:

  • 2 mill. kroner til en landsomfattende ADHD-undersøkelse i regi av Nasjonalt folkehelseinstitutt,
  • 3 mill. kroner til etablering av organisatoriske enheter for allmennmedisinsk forskning
  • 3 mill. kroner til befolkningsundersøkelsen HUNT 3 (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag).

I tillegg foreslås en styrking på 13,7 mill. kroner som ledd i opptrappingsplanen for rusfeltet, stortingsmelding nr. 25 (2005-2006) om framtidas omsorgsutfordringer og opptrappingsplanen for psykisk helse. Beløpet fordeles slik:

  • 3 mill. kroner til styrking av program for rusforskning i regi av Norges forskningsråd som etableres i 2006.
  • 5 mill. kroner til forskning på eldres levekår og helse, med særlig vekt på oppbygging av regionale forsknings- og utviklingssentre.
  • 5 mill. kroner til diagnosebaserte befolkningsundersøkelser av psykiske lidelser. Nye faggrupper knyttet til rusmiddelbruk og dobbeltdiagnostikk skal prioriteres.
  • 0,7 mill. kroner til å styrke evaluering av mammografiprogrammet i regi av Forskningsrådet.

Stamcelleforskning, global helse- og vaksinasjonsforskning og forskning på sykefravær og utstøting fra arbeidslivet styrkes med 20 mill. kroner i 2007 ved hjelp av avkastning fra Fondet for forskning og nyskaping.

Det øremerkede tilskuddet til forskning i helseforetakene er på 408,6 mill. kroner for 2007. Av dette tildeles 60 % ut fra oppnådde forskningsresultater. De regionale helseforetakene har valgt å prioritere forskning ut over den statlige øremerkede finansieringen.

Styrket pasientskadeordning

Pasientskadeordningen foreslås styrket med 18 mill. kroner, fordelt med 6 mill. kroner til økt saksbehandling ved Norsk pasientskadeerstatning og Pasientskadenemnda og 12 mill. kroner til dekning av advokatutgifter.

Nasjonal enhet for pasientsikkerhet

Det foreslås å bevilge 3 mill. kroner til å etablere en uavhengig nasjonal enhet for pasientsikkerhet fra februar 2007. Enheten legges til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Formålet er å støtte opp om helsetjenestens arbeid med å registrere, analysere, lære av og forebygge feil og utilsiktete hendelser. Senteret skal drive pedagogisk virksomhet og ikke føre kontroll, tilsyn eller sette i verk tiltak som ligger til ansvarlige myndigheter.

Nasjonal helseplan  (se egen pressemelding )

I tråd med Soria Moria-erklæringen legger regjeringen fram Nasjonal helseplan (2007-2010). Regjeringen vil gjennom helseplanen styrke og samordne innsatsen for en likeverdig fordeling av god helse. I Nasjonal helseplan tegnes et samlet bilde av hvordan de ulike leddene i helsetjenesten er lenket sammen og er avhengige av hverandre for at pasientene skal få et best mulig tilbud. Planen angir videre retning for å få tjenestene til å henge bedre sammen og for å øke kvaliteten i tjenestene. Det legges opp til en systematisk dialog med brukere og tjenesteutøvere om utfordringer i planperioden. Som ledd i dette skal det arrangeres årlige Nasjonal helseplankonferanser i mai måned.

Blant tiltakene i planen er:

  • Nasjonal enhet for pasientsikkerhet
  • Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering
  • Det nedsettes en arbeidsgruppe som skal tydeliggjøre lokalsykehusenes oppgaver når det gjelder akuttfunksjoner.

Statsbudsjettet for helse- og omsorgsdepartementet finnes her

Helse- og omsorgsdepartementets egne budsjettsider