Historisk arkiv

Styrking av pasientrettigheter i det psykiske helsevernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Fra årsskiftet settes i kraft endringer i psykisk helsevernloven og pasientrettighetsloven. -Lovendringene skal bidra til å styrke pasientrettighetene i det psykiske helsevernet, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad

Pressemelding

Nr.: 78
Dato: 1512 06

Styrking av pasientrettigheter i det psykiske helsevernet

Fra årsskiftet settes i kraft lovendringer som blant annet skal bidra til tydeligere regler om pasientrettigheter for psykiatriske pasienter.

- Lovendringene skal bidra til å styrke pasientrettighetene i det psykiske helsevernet, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

- Det er viktig at lovfestede pasientrettigheter i det psykiske helsevernet gjennomføres. De nye reglene som nå trer i kraft innebærer blant annet at det skal bli lettere å gi helsehjelp for psykiske lidelser til barn som er under barnevernets omsorg, sier Brustad.

De nye reglene klargjør også at det er anledning til å tvangsernære pasienter med alvorlig spiseforstyrrelse.

- Frivillighet skal alltid forsøkes først, og vi må kontinuerlig arbeide for at tvangsbruken skal bli så lav som mulig. Men det viser seg dessverre at tvang i enkelte tilfeller er nødvendig for å unngå at unge jenter dør. Derfor er jeg glad for at nye regler om dette nå settes i kraft, sier Brustad.

Det er også fastsatt nærmere regler i forskrift om hvordan tvangsernæringen skal gjennomføres. Ernæring uten pasientens samtykke skal bare gjennomføres dersom dette fremstår som strengt nødvendig. Tiltaket skal gjennomføres på en så lite inngripende måte som mulig.

Lovendringene gir også et snevert unntak fra dagens absolutte forbud mot overføring av pasienter fra frivillig til tvungent psykisk helsevern. I utgangspunktet er dette et viktig forbud som bidrar til tillit til psykiatrien. Likevel har forbudets absolutte karakter ført til enkelte situasjoner som har vært uverdige, og som ikke i tilstrekkelig grad har ivaretatt pasientens rettssikkerhet. Etter de nye reglene vil det nå i helt spesielle tilfeller være anledning til direkte overgang til tvunget vern i de situasjoner hvor utskrivning innebærer en alvorlig og nærliggende fare for pasientens, eller andres liv eller helse.

Fra 1. januar 2007 settes også i kraft en ny forskrift om bruk av skjerming i institusjoner i det psykiske helsevernet. Skjerming innebærer at en pasient holdes atskilt fra medpasienter og fra helsepersonell som ikke deltar i behandlingen av vedkommende. Skjerming kan bety at pasienten henvises til opphold på sitt eget rom, en skjermet enhet eller lignende og at pasienten ikke får ta del i aktiviteten i fellesmiljøet på vanlig måte. Tiltaket iverksettes av behandlingsmessige grunner eller av hensyn til andre pasienter, men kan i enkelte tilfeller oppleves som integritetskrenkende av pasienten.

Se også orienteringsskriv fra Sosial- og helsedirektoratet (lenke)