Historisk arkiv

Verdens helseforsamling åpnet i dag - kondolanser etter Dr. Lees bortgang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Den norske regjeringen sendte i dag kondolansetelegrammer til WHOs fungerende generaldirektør etter generaldirektør dr. Lees brå bortgang i dag. Lee etterfulgte Gro Harlem Brundtland da han ble valgt til generaldirektør i 2003.

Pressemelding

Nr.: 30
Dato: 22.05.06

Verdens helseforsamling åpnet i dag – kondolanser overbrakt fra den norske regjeringen etter dr. Lees brå bortgang

Den norske regjeringen sendte i dag kondolansetelegrammer til WHOs fungerende generaldirektør etter generaldirektør dr. Lees brå bortgang i dag. Lee etterfulgte Gro Harlem Brundtland da han ble valgt til generaldirektør i 2003.

– Dr.Lee har gjort en betydelig innsats for at helsesektoren kan nå FNs tusenårsmål. Lee var tidlig ute i kampen mot en mulig influensapandemi og med ham har helsesektoren mistet en betydelig leder og foregangsmann, sier helse – og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Statssekretær Rigmor Aasrud leder den norske delegasjonen til årets Helseforsamling som åpnet i Geneve idag. Hun holder Norges innlegg i plenumsdebatten som tar utgangspunkt i FNs tusenårsmål og den kritiske mangelen på helsearbeidere i verden.

Aasrud tar også opp behov for nye metoder for å redusere spedbarnsdødelighet, blant annet nødvendigheten av vaksinasjon. Delegasjoner fra alle WHOs 192 medlemsland deltar under helseforsamlingen. Helseforsamlingen er dermed årets viktigste globale arena for diskusjon av helsepolitiske utfordringer.

Under sitt opphold skal statssekretær Aasrud møte bl.a. Russlands helseminister og statssekretæren for helse i Polen samt representanter for det kinesiske helsedepartementet.

Virksomheten i WHO er knyttet til seks kjernefunksjoner: kunnskapsgrunnlag, forskning, faglig støtte, partnerskap, normer og standarder, samt utvikling av nye verktøy og retningslinjer på helseområdet. Aktivitetene bygger på et programbudsjett som omfatter hele virksomheten: globalt, regionalt og på landnivå. Budsjettet for 2006 er på totalt USD 3 313 441 000.

Årets hovedtema er helsepersonellkrisen i utviklingsland. Den er i realiteten et globalt problem fordi den forsterkes ved at personell fra utviklingsland med personellmangel, migrerer til OECD-land. Norge tilstreber å være selvforsynt med helsepersonell, og dermed minimere den ”trekkraft” vi har overfor helsepersonell fra utviklingsland. Dersom det likevel, unntaksvis og i kortere perioder, vil være aktuelt å rekruttere helsepersonell fra utlandet, vil det være fra EU-land. Slik rekruttering vil være basert å en politisk forankret samarbeidsavtale mellom Norge og EU-land. Det vil ikke være aktuelt å rekruttere helsepersonell fra utviklingsland. Norge har spilt en nøkkelrolle i det globale arbeidet med helsepersonellkrisen.

Norge skal støtte den globale helsepersonellalliansen (Global Health Workforce Alliance) som lanseres under helseforsamlingen med 20 mill kr.

Blant andre viktige saker til behandling på Helseforsamlingen er HIV/AIDs, helse og handel, WHOs arbeid mot barnedødelighet og forebygging av seksuelt overførbare sykdommer.