Historisk arkiv

Styrket tjenestetilbud til barn og unge og pasienter med ME – revidert nasjonalbudsjett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen har i dag lagt fram forslag til revidert nasjonalbudsjett. Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad vil styrke tjenestetilbud til barn og unge og opprette et kompetansenettverk for pasienter med ME.

Regjeringen har i dag lagt fram forslag til revidert nasjonalbudsjett. Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad vil styrke tjenestetilbud til barn og unge og opprette et kompetansenettverk for pasienter med ME.
 

Ventetidsgaranti for barn og unge
Regjeringen foreslår å bevilge 7 millioner kroner til styrking av tjenestetilbudet til barn og unge under 23 år med psykiske lidelser eller rusmiddelavhengighet. Erfaringer viser at disse sårbare gruppene ikke alltid får et tilfredsstillende tilbud i spesialisthelsetjenesten. Garantien er planlagt iverksatt fra 2008.

– Frist for vurdering er satt til 10 dager, og ingen skal vente mer enn 90 dager på behandling. Hjelpen bør gis så tidlig at det er mulig å forebygge psykiske lidelser og rusmiddelavhengighet hos barn og unge, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. Hun legger vekt på at kapasiteten i spesialisthelsetjenesten må utnyttes bedre.

- Jeg ønsker allerede nå å sette i gang nødvendige prosjekter for å forberede innføring av ventetidsgarantiordningen. Det er nødvendig med tiltak for å bedre effektiviteten innen barne- og ungdomspsykiatrien ved at kvaliteten på henvisninger fra førstelinjetjenesten blir bedre, og ved at man gjennomgår inntaksprosedyrene ved klinikkene og rutiner for utnyttelse av den samlede kapasitet på områdene, sier helse- og omsorgsministeren.

 


Kompetansenettverk om ME
Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner for å styrke helsetilbudet til pasienter med myalgisk encefalopati (ME) eller kronisk trøtthetssyndrom. Midlene skal brukes til:
- informasjon om ME på Internett og i andre kanaler
- et nasjonalt kompetansenettverk bestående av eksisterende fagmiljøer
- nettverket skal drive med forskning og følge internasjonal fagutvikling.
 

Barnas Hus
Det er satt i gang arbeid for å etablere Barnas hus i Bergen og Hamar.  Barnas hus skal være et senter for mottak, behandling og oppfølging av barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep, trakassering, mishandling, vold eller vitne til vold og mishandling. Justisdepartementet har ansvar for tiltaket, i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. Av vedtatt bevilgning for 2007 settes det av inntil 4 mill. kroner som bidrag til etablering av Barnas hus.
 
Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag
Bevilgningen til helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT 3, foreslås økt med 1,5 millioner kroner til 7,5 mill. kroner. HUNT 3 gir verdifull informasjon om helsetilstanden i befolkningen og er et viktig grunnlag for årsaks- og risikoforskning.
 

Rusreformen er evaluert
Fra 2004 overtok staten, ved de regionale helseforetakene, ansvaret for behandling av rusmiddelavhengige (rusreform II). Samtidig vedtok Stortinget at reformen skulle evalueres etter tre år og presenteres for Stortinget på egnet måte. Sosial- og helsedirektoratet har utført evalueringen, og den er nærmere omtalt i revidert nasjonalbudsjett.
 

Legemidler
Regjeringen foreslår at det ikke lenger skal være forhåndsgodkjent refusjon for kolesterollegemidlet atorvastatin i lave doser (10 og 20 mg). Forslaget fremmes etter en ny refusjonsvurdering av atorvastatin som Legemiddelverket har gjennomført. Legemiddelverket konkluderer med at legemidlet simvastatin er et billigere og like godt alternativ og at atorvastatin i lave doser derfor ikke skal ha forhåndsgodkjent refusjon.
Overføring av legemidler fra bidragsordningen til blåreseptordningen utsettes til 1. januar 2008. Gode argumenter for en slik utsettelse er kommet fram i høringsrunden.