Historisk arkiv

Spørsmål nr. 1287 til skriftlig besvarelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarer på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Arne Sortevik om verderlagsforskriften.

Det vises til ekspedisjon av 19. april 2011 fra Stortingets president med følgende spørsmål til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Arne Sortevik:

I motsetning til det mange tror betaler pleietrengende eldre for å bo på sykehjem. Betalingen reguleres av en sentral forskrift i Helse- og omsorgsdepartementet omtalt som Vederlagsforskriften fra 1995. Hovedgrunnlaget er at beboer beholder 25 % av Folketrygdens grunnbeløp og 13 % av øvrige pensjoner. Betalingen for egen sykehjemsplass er alle øvrige inntekter etter fradrag for skatt. Vil statsråden konkret vurdere endring i forskriften slik at beboer kan beholde 25 % av alle inntekter slik at brukerbetaling reduseres?

Svar:
Forskrift om vederlag for opphold i institusjon mv av 26. april 1995 angir det maksimale av hva kommunene kan kreve i vederlag fra beboere på sykehjem. Det følger av denne forskriften at av inntekter inntil folketrygdens grunnbeløp, fratrukket et fribeløp på kr. 6.600 pr. år, kan det kreves betalt inntil 75 % årlig. Av inntekter utover folketrygdens grunnbeløp, kan det kreves betalt inntil 85 %. Av hensyn til beboere med hjemmeboende ektefelle eller mindreårige barn, er det i forskriftens § 5 gitt særskilte fradragsregler.

Beboere på sykehjem mottar en rekke varer og tjenester som hjemmeboende i prinsippet må betale selv, og som i mange tilfeller utgjør en betydelig del av den enkeltes inntekt. Vederlaget dekker kost, losji, nødvendig tannbehandling, medisiner og helsetjenester som kommunen organiserer i medhold av kommunehelsetjenesteloven. Det er derfor ikke urimelig å kreve vederlag for sykehjemsopphold.

Som kjent har regjeringen fremmet forslag til ny kommunal helse- og omsorgslov som skal erstatte dagens kommunehelsetjenestelov og sosialtjenestelov. Under forutsetning av at Stortinget vedtar denne loven, vil dette kreve en revisjon av forskriftene som er gitt i medhold av dagens kommunehelsetjenestelov og sosialtjenestelov, herunder vederlagsforskriften. I dette arbeidet tar jeg sikte på å forenkle vederlagsforskriften slik at den blir enklere å forholde seg til både for sykehjemsbeboere og for kommunene. Dette samtidig som jeg vil ivareta en sosial profil på vederlagsbetalingen.

Det er imidlertid viktig å være klar over at vederlagsbetalingen utgjør et inntektsgrunnlag for kommunene på over 4 milliarder kroner, og utgjør på den måten en viktig andel av finansieringsgrunnlaget for drift av kommunale helse- og omsorgstjenester. Jeg vil derfor ikke redusere egenandelssatsene for opphold i sykehjem dersom det vil medføre et redusert helse- og omsorgstilbud i kommunene.

Med vennlig hilsen
Anne-Grete Strøm-Erichsen