Historisk arkiv

Midlertidig lov om rett til forlengelse av feste til bolighus og fritidshus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen fremmer i dag forslag om en midlertidig lov for å avklare rettstilstanden frem til endelig dom fra EMD foreligger i den såkalte tomfestesaken og eventuelle endringer i tomtefesteloven er gjennomført.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) avsa 12. juni 2012 dom i tomtefestesaken. EMD kom til at retten til å kreve forlengelse av festeavtaler på samme vilkår som før ved festetidens utløp, jf. tomtefesteloven § 33, var i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) første tilleggsprotokoll artikkel 1. Regjeringen anmodet 11. september om at dommen bringes inn for EMDs storkammer.

Dommen fra EMD har ført til usikkerhet om hvilke regler som nå gjelder om forlengelsesretten. Derfor har regjeringen fremmet forslag om en midlertidig lov om rett til forlengelse av feste til bolighus og fritidshus. Forslaget innebærer at retten til å forlenge på samme vilkår som før videreføres for en begrenset tidsperiode frem til eventuelle endringer i tomtefesteloven har trådt i kraft. Det beror på endelig utfall i tomtefestesaken om det blir nødvendig å endre tomtefestelovens regler om forlengelsesrett. Det er foreløpig usikkert når endelig rettsavklaring vil foreligge. Regjeringen foreslår at den midlertidige loven skal gjelde frem til 1. juli 2014.

I den midlertidige loven foreslås det at festere av bolig- og fritidshus ved festetidens utløp, kan kreve at festet forlenges på samme vilkår som før inntil ikraftsetting av eventuelle endringer i tomtefestelovens regler om forlengelse. For festeavtaler som allerede er forlenget i medhold av tomtefesteloven § 33, løper festet på samme vilkår som før inntil ikraftsetting av eventuelle endringer i tomtefesteloven. Videre inneholder lovforslaget en regel om at det fra ikraftsetting av den midlertidige loven ikke med bindende virkning kan inngås avtale om vilkårene for festet i tiden etter ikraftsetting av eventuelle endinger i tomtefestelovens regler om forlengelse.

Les lovforslaget her