Historisk arkiv

Person siktet for folkemord utleveres til Rwanda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet vedtok 10. oktober 2012 at en rwandisk borger skal utleveres til Rwanda der han vil bli stilt for retten for å ha deltatt i folkemordet i 1994.

Justis- og beredskapsdepartementet vedtok 10. oktober 2012 at en rwandisk borger skal utleveres til Rwanda der han vil bli stilt for retten for å ha deltatt i folkemordet i 1994.

Personen er i Rwanda siktet for folkemord, forbrytelse mot menneskeheten og deltakelse i kriminell gruppe som hadde til hensikt å skade personer og deres eiendom. Han ble pågrepet i Norge i juni 2010 etter å ha vært internasjonalt etterlyst.

Utleveringssaken har i Norge vært behandlet i tre rettsinstanser. Høyesterett avgjorde i november 2011 at det ikke er rettslige hindre for å utlevere ham til straffeforfølgning i Rwanda. Om utlevering skal skje avgjøres av Justis- og beredskapsdepartementet. Departementet har avventet sin avgjørelse i utleveringssaken frem til det forelå endelig avgjørelse fra utlendingsmyndighetene på personens søknad om opphold i Norge. Utlendingsmyndighetene har avslått søknaden om opphold.

Justis- og beredskapsdepartementet har stilt følgende vilkår i sitt vedtak for at utlevering skal kunne skje:
1. Personen skal ikke settes under rettsforfølgning eller straff fullbyrdes mot ham for noen annen før utleveringen begått straffbar handling enn den han er utlevert for, med mindre

a. Justis- og beredskapsdepartementet samtykker, eller

b. Personen har unnlatt å forlate Rwanda trass i at han i 45 dager uhindret har kunnet forlate landet, eller

c. Personen er frivillig vendt tilbake til Rwanda etter først å ha forlatt landet.

2. Personen må ikke utleveres videre til en tredje stat for noen straffbar handling begått før utleveringen fra Norge, uten at Justis- og beredskapsdepartementet gir samtykke.

3. Personen må ikke uten Justis- og beredskapsdepartementets samtykke settes under rettsforfølgning ved ren provisorisk domstol eller en domstol som bare er kompetent til å behandle lovbrudd som det foreliggende i det enkelte tilfelle eller under spesielle unntaksforhold (ekstraordinær domstol).

4. Dødsstraff må ikke fullbyrdes mot personen.

5. Representanter fra en internasjonal organisasjon gis adgang til fritt å kunne observere rettssaken mot personen, samt fengselsforhold både under varetekt og eventuell soning.

6. Medgått tid i varetekt i Norge skal gå til fradrag ved en eventuell domfellelse i Rwanda.

Vilkårene i nummer 1 – 4 følger direkte av utleveringsloven § 12 og skal alltid stilles ved utlevering.

Justis- og beredskapsdepartementets vedtak kan påklages til Kongen i statsråd. Dersom departementets avgjørelse blir stående kan personen bli overlevert til rwandiske myndigheter i løpet av høsten 2012. Det kan i så fall bli første gang en person siktet for folkemord blir utlevert fra et europeisk land til Rwanda.

Rwanda har de siste årene gjennomført store endringer i sitt rettssystem, blant annet ble dødsstraff avskaffet i 2007. Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda (ICTR) overførte i april 2012 straffeforfølgningen av en folkemordmistenkt til Rwanda for første gang. Det verserer lignende saker i flere europeiske land, bl.a. har både Sverige og Danmark besluttet utlevering i lignende saker.

Sveriges beslutning om utlevering til Rwanda ble klaget inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). I avgjørelsen Ahorugeze mot Sverige, sak 37075/09, av 27. oktober 2011 kom EMD til at utlevering av personen fra Sverige til Rwanda ikke var i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen.