Historisk arkiv

Krisekommunikasjon i direktorater og tilsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Krisekommunikasjonsplanene er blitt bedre og mer omfattende i direktorater og tilsyn. Det viser en kartlegging som Statskonsult har gjennomført på oppdrag av Justisdepartementet. 18 virksomheter deltok i undersøkelsen.

Bedre krisekommunikasjonsberedskap i direktorater og tilsyn

Krisekommunikasjonsplanene er blitt bedre og mer omfattende i direktorater og tilsyn. Det viser en kartlegging som Statskonsult har gjennomført på oppdrag av Justisdepartementet. 18 virksomheter deltok i undersøkelsen.

En tilsvarende undersøkelse av beredskapen for krisekommunikasjon ble gjennomført i 2002. Den nye undersøkelsen ble gjennomført høsten 2005 ved å intervjue informasjonssjef eller øverste informasjonsansvarlig i virksomhetene. Resultatet viser at det nå både øves oftere og gjøres flere trusselvurderinger i direktorater og tilsyn. Noen virksomheter sier at de ønsker å øve mer.

Krisebevisstheten har økt i direktorater og tilsyn, og ledelsen har i større grad blitt pådrivere for arbeid med beredskap og krisekommunikasjon. Sist var det først og fremst informasjonssjefene som var pådrivere. At krisebevisstheten har økt skyldes blant annet hendelser som flodbølgekatastrofen i Sør-Asia, terrorangrepet 11. september, kombinasjoner av andre hendelser, omorganisering med mer.

Statskonsult anbefaler i rapporten at departementene gjennom de årlige tildelingsbrevene formaliserer ansvaret for oppdaterte beredskaps- og krisekommunikasjonsplaner, øvelser og jevnlige trusselvurderinger. En annen anbefaling som gis er å fortsette å øve planverk, gjøre trusselvurderinger jevnlig og oppdatere planverket på dette grunnlaget.

De 18 virksomhetene som er kartlagt er et utvalg av direktorater og tilsyn som i kraft av sine ansvarsområder kan rammes av kriser som kan få alvorlige konsekvenser og/eller ramme mange mennesker.

Krisekommunikasjon i departementene er øvd i flere felles øvelser den senere tid. I tillegg har en egen arbeidsgruppe sett på rutiner for koordinering av krisekommunikasjon i situasjoner der flere informasjonsenheter er involvert. Dette arbeidet skal videreføres blant annet i praktisk samarbeid med Krisestøtteenheten.

Hvert departement har ansvar for planer og kompetanse innen krisekommunikasjon. Oppfølgingsansvar for krisekommunikasjon i departementene er overført til Justisdepartementet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Statskonsult.

Les også: