Historisk arkiv

Nordisk samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Erfaringer med identifisering av barn som utsettes for internettrelaterte overgrep var ett av temaene de nordiske justisministrene diskuterte på møtet utenfor Stavanger 20. juni.

Nordisk justisministermøte

De nordiske justisministrene har blant annet drøftet erfaringer med identifisering av barn som utsettes for internettrelaterte overgrep. Justisminister Storberget tok opp temaet på nordisk justisministermøte på Utstein kloster utenfor Stavanger 20. juni.

Interpols database for barn som utsettes for det som kalles internettrelaterte overgrep inneholder mellom 10000 og 15000 ofre. Per 20. mars 2006 er 413 av disse identifisert. 12 av barna er norske. Slik identifisering er viktig av flere grunner. Dersom barnet fortsatt er i en overgrepssituasjon, kan identifiseringen gjøre det mulig å hjelpe barnet ut av denne situasjonen. Videre er identifisering viktig for å etterforske saker mot overgripere. Justisminister Storberget drøftet hvilke rutiner politiet i de nordiske land har for innrapportering til Interpols database.

Identifisering av barn via database var et av flere temaer som ble diskutert. Telefonavlytting og bruk av andre såkalt hemmelige tvangsmidler, et levende nordisk lovsamarbeid og en utredning av nordisk påtalesamarbeid koplet til EU, var andre sentrale tema. De nordiske justisministrene er enige om å fortsette det effektivt og uformelle lovgivingssamarbeidet i Norden, slik det skjer i dag, skriver Nordisk Ministerråd i sin pressemelding.

nordisk justisministermøte
Fra venstre landstyremand Jacob Vestergaard fra Færøyene, Islands justisminister Bjørn Bjarnason, landsstyremedlem Aleqa Hammond fra Grønland, justisminister Knut Storberget og Sveriges justisminister Thomas Bodström. Foto: SCANPIX