Historisk arkiv

Mer samfunnstraff for unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Stadige flere unge lovbrytere får samfunnstraff. Forskning viser at kun 34 prosent av unge som får samfunnsstraff begår ny kriminalitet. For unge lovbrytere som idømmes fengselsstraff, er tilbakefallsprosenten hele 80 prosent. Regjeringen har varslet at bruk av samfunnsstraff som alternativ reaksjonsform skal økes.

Mer samfunnstraffStadige flere unge lovbrytere får samfunnstraff. Forskning viser at bare 34% prosent av unge som får samfunnsstraff begår ny kriminalitet. For unge lovbrytere som idømmes fengselsstraff, er tilbakefallsprosenten hele 80 prosent. Regjeringen har varslet at bruk av samfunnsstraff som alternativ reaksjonsform skal økes.

Ferske tall fra kriminalomsorgen viser at signalene følges opp. Antall iverksatte samfunnsstraffdommer  overfor unge lovbrytere har økt med 43,2% i første halvår 2007 sammenlignet med samme periode i 2006, fra 118 dommer til 169 dommer.

Vanligvis sitter til enhver tid mellom to og ti unge mellom 15 og 18 år i fengsel i Norge. De fleste har korte varetekstopphold. I dag, pr 24. juli, sitter 10 barn under 18 år i fengsel: Det er fire som soner dom, fem sitter i varetekt og en person på foregrepet soning (betyr at dommen er anket, men at den innsatte har bedt om å sone i stedet for å sitte i varetekt fordi det medfører noen færre restriksjoner knyttet til soningsforhold).

Det var 20 nyinnsettelser av barn i første halvår 2007. I samme periode i 2006 var det 26 nyinnsettelser.

Regjeringen ønsker å bedre forholdene for yngre lovbrytere. Et utvalg skal se på reaksjoner og tiltak for ungdom mellom 15 og 18 år som begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet. Oppnevningen er et av regjeringens forslag i stortingsmeldingen sist høst om alternative reaksjoner overfor unge lovbrytere.
Det er sparsomt med forsking om unge lovbrytere. Regjeringen vil derfor stimulere til ytterligere forskning, inklusive bruken av straff og tvang og effekten av dette. Forskningen bør også omfatte unge lovbrytere med minoritetsbakgrunn, som er en særlig utsatt gruppe.