Historisk arkiv

Nyheter på rettshjelpsområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Fra 1. januar 2007 er det foretatt endringer i den offentlige salærsatsen for advokater og i stykkprisforskriften. Videre er det endringer i forhold til fritt rettsråd ved vurdering av anmeldelse av voldtekt og for fritt rettsråd ved vurdering av anmeldelse av menneskehandel.

Nyheter på rettshjelpsområdet fra 1. januar 2007

1. Ny offentlig salærsats for advokater mv.

Timesatsen i salærforskriften § 2 første ledd første punktum skal være kr 825,- med virkning fra 1. januar 2007 . Ved salærfastsettelsen skal salæroppgaven honoreres etter den timesats som gjaldt da oppdraget ble avsluttet. For merverdiavgiftspliktige salærberettigede vil merverdiavgiften komme i tillegg til salærsatsen.

2. Endringer i forskrift om salær fra det offentlige til advokater m.fl. etter faste satser ved fri rettshjelp og i straffesaker (stykkprisforskriften)

2.1 Bistandsadvokater

Stykkprissatsene for bistandsadvokater i stykkprisforskriftens § 10 endres med virkning fra 1. januar 2007. For hovedforhandlingens første dag i tingretten og ankeforhandlingens første dag i lagmannsretten økes multiplikatoren fra 2 til 2,25. Når det gjelder ankeforhandlinger i lagmannsretten hvor advokaten har representert fornærmede i tingretten økes multiplikatoren for forhandlingens første dag fra 1,75 til 2. Videre øker multiplikatoren fra 1,75 til 2 for dag 2-5 av hovedforhandlinger i tingretten.

2.2 NAV

Som en følge av opprettelsen av Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) blir stykkprisforskriften § 5, annet ledd nr. 12 endret, mens annet ledd nr. 13 faller vekk. Dette er i samsvar med endringene i rettshjelpslovens § 11 annet ledd nr. 7 og 8 som trådte i kraft 1. september 2006, og medfører ingen realitetsendringer.

3. Fritt rettsråd ved vurdering av anmeldelse av voldtekt.

Som et særskilt rettshjelpstiltak etter rettshjelpsloven § 7 tredje ledd innføres fra 1. januar 2007 rett til inntil 3 timers advokatbistand som fritt rettsråd ved vurdering av anmeldelse av voldtekt (stl. § 192). Ordningen vil bli tatt inn i Justis- og politidepartementets rundskriv G-12/06 pkt. 5.3.

Dersom mottaker av fritt rettsråd senere får oppnevnt bistandsadvokat i medhold av straffeprosesslovens § 107a skal bistanden ved vurderingen av anmeldelsen honoreres som en del av arbeidet med oppdraget som bistandsadvokat, og ikke som fritt rettsråd.

Bistanden skal gis uten behovsprøving og uten egenandel.

4. Fritt rettsråd ved vurdering av anmeldelse av menneskehandel.

Som et særskilt rettshjelpstiltak etter rettshjelpsloven § 7 tredje ledd innføres fra 1. januar 2007 rett til inntil 5 timers advokatbistand som fritt rettsråd ved vurdering av anmeldelse av menneskehandel (strl § 224). Ordningen vil bli tatt inn i Justis- og politidepartementets rundskriv G-12/06 pkt. 5.3.

Dersom mottaker av fritt rettsråd senere får oppnevnt bistandsadvokat i medhold av straffeprosesslovens § 107a skal bistanden ved vurderingen av anmeldelsen honoreres som en del av arbeidet med oppdraget som bistandsadvokat, og ikke som fritt rettsråd.

Bistanden skal gis uten behovsprøving og uten egenandel.

5. Endringer i rundskriv

Det er foretatt enkelte endringer/ presiseringer i rundskrivet om fri rettshjelp G-12/05 og i rundskrivet til stykkprisforskriften G-13/05.