Historisk arkiv

Avtale om grenseboerbevis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I dag undertegnet utenriksministrene Støre og Lavrov en avtale om grenseboerbevis mellom Norge og Russland i Oslo rådhus.

Avtale om grenseboerbevis undertegnet 2/11/2010
Utenriksminister Jonas Gahr Støre viser kart over området der en ny ordning med grenseboerbevis vil bli innført.Foto: Kjetil Elsebutangen, UD

 

I dag undertegnet utenriksministrene Støre og Lavrov en avtale om grenseboerbevis mellom Norge og Russland i Oslo rådhus.

Norge er gjennom sin deltakelse i Schengen-samarbeidet bundet av et regelverk for grensekontroll på Schengens ytre grenser. Schengen-regelverket åpner på visse vilkår for inngåelse av en bilateral avtale mellom et Schengen-land og et tilgrensende naboland som forenkler grensetrafikken for beboere i grensenære områder.

Avtalen innebærer at beboerne i grenseområdet som har vært lovlig bosatt der i minst tre forutgående år, kan få utstedt et grenseboerbevis som er gyldig i inntil tre år. De delene av Norge og Russland som er innenfor 30 km fra grensen vil utgjøre grenseområdet. I tillegg vil to russiske kommuner som i sin helhet er innenfor 50 km fra grensen være en del av grenseområdet. Innehavere av grenseboerbevis kan krysse grensen og ved hvert besøk oppholde seg i opptil 15 etterfølgende dager i grenseområdet i den andre staten uten at det stilles krav til visum. Også tredjelandsborgere som bor i området vil kunne få grenseboerbevis. Grenseboerbeviset gir ikke i seg selv rett til å ta arbeid i den andre statens grenseområde.

Avtalen vil tre i kraft 60 dager etter den siste skriftlige underretningen om at partene har fullført de interne prosedyrene for ikrafttredelse. På russisk side må avtalen ratifiseres av den russiske nasjonalforsamlingen. På norsk side er det nødvendig med visse endringer i utlendingsforskriften.

Avtaleteksten:

Norsk (pdf)
Engelsk (pdf)
Russisk (pdf)