Historisk arkiv

Barn skal beskyttes bedre mot overgrep

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår et eget straffebud for å ramme voksne som avtaler å møte barn med planer om seksuelle overgrep. Det betyr blant annet at politi- og påtalemyndighet får styrket mulighet til å gripe inn på et tidlig tidspunkt.

Pressemelding

Nr.: 129 - 2006
Dato: 15.12.2006

Barn skal beskyttes bedre mot overgrep

– Barn har krav på sterk beskyttelse uansett hvordan overgriperen kommer i kontakt med dem, sier justisminister Knut Storberget. Regjeringen foreslår derfor et eget straffebud for å ramme voksne som avtaler å møte barn med planer om seksuelle overgrep. – Politi og påtalemyndighet får nå en styrket mulighet til å gripe inn tidlig, slik at flere overgrep kan avverges, sier justisministeren.

Bruk av internett og mobiltelefon har gjort barn mer sårbare for overgrep. Det er lettere å komme i kontakt med barn uten kontroll fra andre voksne. Noen bruker slik kontakt bevisst for å komme i posisjon til å begå seksuelle overgrep. Barns beskyttelse mot overgrep må være tilpasset dagens teknologiske virkelighet, og forslaget vil bidra til en mer effektiv bekjempelse av blant annet internettrelaterte overgrep, sier justisministeren.

Hovedpunkter i forslaget:

  • Med bøter eller fengsel inntil 1 år straffes den som har avtalt et møte med et barn under 16 år, og som med forsett om å begå et seksuelt overgrep har kommet frem til møtestedet eller et sted hvor møtestedet kan iakttas.

  • Villfarelse om alder utelukker ikke straffeskyld.
  • Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har avtalt å møtes er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.
  • Det er ikke en betingelse at gjerningspersonen faktisk møter barnet.

Regjeringen slo fast i Soria-Moria erklæringen at de ønsker å intensivere innsatsen mot overgrep mot barn blant annet ved å vurdere innføring av en såkalt ”grooming-paragraf”. Lovforslaget har vært på høring, og et flertall av høringsinstansene mener det er et behov for et nytt straffebud om forebygging av seksuelle overgrep mot barn.

Kriminalisering er ikke alene tilstrekkelig for å beskytte barna. Det er behov for mange forskjellige tiltak, som for eksempel opplæring av voksne og barn i trygg internettbruk. Justisdepartementet har etablert en egen arbeidsgruppe som skal gripe fatt i disse utfordringene. Gruppen, som ledes av direktør Grete Faremo, skal levere sine forslag i januar 2007.

Ot.prp. nr. 18 (2006-2007) - Straffebud om å møte et barn med forsett om å begå seksuelt overgrep mv.