Historisk arkiv

Flere plasser i Mosjøen fengsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Statssekretær Anne Rygh Pedersen markerer i dag åpningen av 6 nye plasser i Mosjøen fengsel. Det vil åpnes 83 nye plasser på landsbasis i år.

Pressemelding

Nr.: 4 -2006
Dato: 25.01.2006

Flere plasser i Mosjøen fengsel

Statssekretær Anne Rygh Pedersen markerer i dag åpningen av 6 nye fengselsplasser i Mosjøen fengsel. Totalt vil det åpnes 83 nye fengselsplasser på landsbasis i 2006. Samtidig tar regjeringen sikte på å legge frem en plan for avvikling av soningskøen i revidert nasjonalbudsjett.

I Soria Moria-erklæringen slo regjeringen fast at styrking av kriminalomsorgen er den største utfordringen i straffesystemet, og varslet utvidelse av kapasiteten i flere eksisterende fengsler.

Totalt i 2006 vil det åpnes 83 nye fengselsplasser på landsbasis, inkludert de 45 nye fengselsplassene det ble bevilget penger til i budsjettet for 2006.

Mosjøen fengsel har vært Norges minste fengsel med 9 plasser. Fengselet ble opprinnelig bygget som politiarrest og bolig for vaktmester i 1960. I 1968 ble det utvidet og omgjort til hjelpefengsel, og i 1984 ble fengselet igjen utvidet til en kapasitet med 9 innsatte. Etter modernisering og utbygging har fengselet nå 15 plasser. Fengselet har både varetekt og ordinære domssonere.

De 6 plassene som åpner i Mosjøen fengsel i dag er en del av kapasitetsutvidelsen som ble gjennomført i 2005.

– Det er veldig positivt å arbeide med justispolitikk nå når det er bred enighet om at kapasiteten i kriminalomsorgen må økes, sier statssekretær Anne Rygh Pedersen.

Regjeringen vil ha en kriminalomsorg som på en faglig god måte kan ta seg av de til enhver tid straffedømte og de som det er behov for å sette i varetekt.

– God kriminalomsorg er god kriminalitetsbekjempelse. Vi i politisk ledelse i Justisdepartementet ønsker å gi kriminalomsorgen både et innholdsmessig og ressursmessig løft, sier Rygh Pedersen.

Det er regjeringens ambisjon å få bukt med dagens situasjon, der mange venter på å sone fengselsstraff. – Køen reduserer straffens forebyggende virkning og svekker folks tillit til straffesystemet, sier Rygh Pedersen.