Historisk arkiv

Justisministeren åpner Ravneberget fengsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Fengselet har lavere sikkerhetsnivå og skal ha kvinnelige innsatte. Samtidig omgjøres fengselet i Fredrikstad til fengsel med høyt sikkerhetsnivå for menn. Endringene i Østfold sikrer kapasiteten av lukkede fengselsplasser i Østlandsområdet, hvor behovet for soningsplasser er stort.

Pressemelding

Nr.: 65 - 2006
Dato: 29.06

Justisministeren åpner Ravneberget fengsel

Justisminister Knut Storberget foretar den offisielle åpningen av Ravneberget fengsel i Sarpsborg 29. juni. Fengselet har lavere sikkerhetsnivå og skal ha kvinnelige innsatte. Ravneberget fengsel er viktig for å videreføre et godt tilbud for kvinner. Samtidig omgjøres Fredrikstad fengsel til fengsel med høyt sikkerhetsnivå for menn. Endringene i Østfold sikrer kapasiteten av lukkede fengselsplasser i Østlandsområdet, hvor behovet for soningsplasser er stort.

– Regjeringens målsetting er at soningskøen skal fjernes innen 2009. Åpningen av Ravneberget fengsel kombinert med etablering av ny lukket fengselskapasitet i Fredrikstad er ett av mange tiltak som settes i verk for å øke soningskapasiteten i Østlandsområdet og for å bedre innholdet i soningen, sier justisminister Knut Storberget.

Soningskøen - hovedtall
Soningskøen var 22. juni på 2 700 dommer. Køen er lengst på øst- og vestlandet. Kriminalomsorgen har 3 316 fengselsplasser og skal etter planen ha 3 600 permanente plasser i 2009.

Avvikling av soningskøen
Regjeringen er godt i gang med tiltak for å fjerne soningskøen og bedre innholdet i soningen. I mai la regjeringen frem en samlet plan for avvikling av køen. De viktigste kapasitetsutvidende tiltakene i planen er:

  • Bygging av nytt fengsel i Halden, som vil gi 251 nye plasser i 2009.
  • Opprettelsen av nærmere 250 fengselsplasser i 2006 – i Oslo, Drammen, Åna, Ilseng, Sarpsborg, Bergen, Nord-Odal og ved Bredtveit.
  • Styrket bemanning ved friomsorgskontorene med 6,25 millioner for å håndtere økningen av samfunnsstraff. Dette vil redusere køen på samfunnsstraff, forhindre at det bygger seg opp ytterligere kø, og bedre kapasiteten til å håndtere prøveløslatelser og utfordringer knyttet til forvaringsdømte på prøve.
  • Økt bevilgning til Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) med 16 millioner kroner – slik at til sammen 200 aspiranter vil bli tatt opp ved KRUS i 2006. Dette er nødvendig for å sikre fagutdannet personell i fengslene.