Historisk arkiv

Krigsforbryter-rettssak i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Den norske regjeringen har besluttet at en person, mistenkt for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda, kan overføres til Norge for straffeforfølgelse og eventuell soning her. I så fall er intensjonen at vedkommende i etterkant ikke skal forbli i Norge, men overføres til et tredjeland .

Pressemelding

Nr.: 14 – 2006
Dato: 15.02.2006

Overføring av sak til Norge fra FNs internasjonale domstol for Rwanda

FNs sikkerhetsråd har pålagt FNs internasjonale domstol for Rwanda (ICTR) å avvikle domstolens virksomhet og oppfordret alle FNs medlemsland om å bistå domstolen i prosessen.

På den bakgrunn har den norske regjeringen besluttet at en person, mistenkt for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda, kan overføres til Norge for straffeforfølgelse og eventuell soning her. I så fall er intensjonen at vedkommende i etterkant ikke skal forbli i Norge, men overføres til et tredjeland .

ICTRs hovedanklager har i dag, 15. februar 2006, fremmet begjæring for ICTR om at saken overføres til Norge.

Hvis saken blir besluttet overført, har riksadvokaten bestemt at den skal etterforskes av Kripos med Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, som ansvarlig på statsadvokatnivå. Tiltalespørsmålet vil i henhold til straffeloven § 13 første ledd, bli avgjort av Kongen i statsråd etter innstilling fra riksadvokaten.