Historisk arkiv

Mer informasjon til fornærmede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å utvide varslingsplikten, slik at fornærmede og etterlatte informeres bedre om blant annet løslatelse og gjennomføring av straff utenfor fengsel. Det foreslås også en rekke lovendringer for å sikre smidigere straffegjennomføring.

Pressemelding

Nr.: 124 - 2006
Dato: 08.12.06

Mer informasjon til fornærmede

Regjeringen foreslår å utvide varslingsplikten, slik at fornærmede og etterlatte informeres bedre om blant annet løslatelse og gjennomføring av straff utenfor fengsel. Det foreslås også en rekke lovendringer for å sikre en smidigere straffegjennomføring. Hovedtrekkene i straffegjennomføringsloven ligger imidlertid fast.

Utvidet adgang til å varsle om forhold knyttet til straffegjennomføringen. I dag varsler kriminalomsorgen på forhånd fornærmede eller etterlatte i straffesaker om tidspunkt for permisjoner, avbrudd i straffegjennomføringen og prøveløslatelse fra fengselsstraff. Departementet foreslår å utvide varslingsplikten slik at den også gjelder ved gjennomføring av straff utenfor fengsel, ved frigang, når domfelte unndrar seg gjennomføring av fengselsstraff eller strafferettslige særreaksjoner, og ved prøveløslatelse fra strafferettslige særreaksjoner. I tillegg foreslås det å utvide varslingsplikten ved permisjoner og straffavbrudd hvis disse direkte gjelder fornærmede eller dennes etterlatte.

Ved løslatelse foreslår departementet at fornærmede eller dennes etterlatte varsles om løslatelsesvilkår og dersom den løslatte endrer bosted i prøvetiden. Som en konsekvens av dette, foreslås det å endre reglene om taushetsplikt. Forslagene om utvidet varsling er i hovedtrekk i samsvar med forslagene til utvalget som har utredet styrking av fornærmedes straffeprosessuelle stilling (NOU 2006:10).

Begrense innsattes adgang til å benytte elektronisk kommunikasjon. Innsatte har i dag rett til å benytte elektronisk kommunikasjon med tekst, lyd og bilde i samme utstrekning som de har rett til å sende og motta postsendinger. Departementet foreslår en innstramming i denne adgangen fordi elektronisk kommunikasjon er svært vanskelig å kontrollere.

Enklere å overføre innsatte. Departementet foreslår å endre reglene for overføring slik at kriminalomsorgen kan overføre doms- og varetektsinnsatte midlertidig til annet fengsel eller politiarrest i forbindelse med rettssak eller etterforskning. For å kunne overføre forvarings- eller særreaksjonsdømte fra fengsel til særlig tilrettelagt avdeling uten domfeltes samtykke, er kriminalomsorgen i dag avhengig av at bestemte vilkår for overføring er oppfylt. Departementet foreslår å endre bestemmelsen slik at innsatte kan overføres når det er nødvendig av hensyn til ro, orden og sikkerhet eller for å ivareta domfeltes særlige behov.

Innhente taushetsbelagte opplysninger. Kriminalomsorgen kan ha behov for taushetsbelagte opplysninger om domfelte fra andre offentlige etater som ledd i straffegjennomføringen. Departementet foreslår å endre reglene slik at det blir enklere å innhente slike opplysninger også uten innsattes samtykke. Regiondirektøren avgjør hvem som har myndighet til å innhente og motta opplysninger.

Bruk av røntgenundersøkelse. Departementet foreslår en ny regel slik at kriminalomsorgen kan bruke røntgenundersøkelse dersom det er sannsynlig at innsatte skjuler narkotika mv. i kroppen. Bruk av røntgenundersøkelse er en sikrere og mer human metode for å fastslå om domfelte skjuler ulovlige stoffer i kroppen enn for eksempel spesialtoalett.

Vandelskrav for personer som utfører arbeid i kriminalomsorgen uten å være tilsatt. Det må ikke være noe å utsette på vandelen til tilsatte i kriminalomsorgen. Kravet gjelder både ved tilsetting og i den perioden vedkommende er i tjeneste. Departementet forslår at kravet om vandelsattest også skal omfatte personer som utfører arbeid i kriminalomsorgen som ledd i forvaltningssamarbeidet. Det kan også være aktuelt å kontrollere vandelen til andre som utfører arbeid i kriminalomsorgen uten å ha et tilsettingsforhold i virksomheten.

Mer om Ot.prp. nr. 15 (2006-2007)