Historisk arkiv

Redusert bruk av fengsel for unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil redusere bruk av fengselsstraff for lovbrytere under 18 år og har lagt frem stortingsmelding nr. 20 om alternative straffereaksjoner overfor unge lovbrytere.

Pressemelding

Nr.: 56 - 2006
Dato: 09.06.2006

Redusert bruk av fengsel for unge lovbrytere

Regjeringen vil redusere bruk av fengselsstraff for lovbrytere under 18 år og har lagt frem Stortingsmelding nr. 20 om alternative straffereaksjoner overfor unge lovbrytere.

– Bare unntaksvis kan det forsvares å fengsle unge under 18 år. Regjeringen foreslår alternativer som kan være til beste for barnet, samtidig som samfunnets behov for beskyttelse blir ivaretatt, sier justisminister Knut Storberget.
– Selv om regjeringen vil redusere bruk av fengsel, betyr det ikke at unge lovbrytere skal slippe unna en reaksjon på straffbare handlinger. Straffereaksjonen skal være klokere, komme raskere og være bedre tilpasset den enkelte unge, sier Storberget.

Vanligvis sitter til en hver tid mellom 2 og 10 unge mellom 15 og 18 år i norske fengsler. De fleste har korte varetekstopphold. Iflg. tall fra september 2005 er om lag 6 av 10 innsatte under 18 år utenlandske statsborgere.

Regjeringen foreslår et forbud mot å pågripe og varetektsfengsle personer under 16 år og et forbud mot å varetektsfengsle personer under 18 år for mer enn ei uke av gangen. Dersom behovet for varetektsfengsling er til stede, skal hovedregelen være bruk av alternativer som plassering i barnevernsinstitusjon. Regjeringen vil vurdere om det skal settes ei øvre grense for hvor lenge personer under 18 år kan sitte i varetekt. I stortingsmeldingen går regjeringen videre inn for å lovfeste et forbud mot at personer under 18 år kan utsettes for fullstendig isolasjon i varetekt.

I tilfeller der ubetinget fengsel er nødvendig, skal hovedreglen være åpen soning. Åpen soning skal tidligst mulig erstattes av andre og mindre inngripende soningsformer, som overføring til soning i institusjon og til hjemmesoning. Personundersøkelse, individuell plan og etablering av en mentorordning vil være sentrale elementer for å sikre en individuell og helhetlig oppfølging av unge innsatte.

Regjeringen går inn for at mekling i konfliktråd gjøres obligatorisk. Påtalemyndigheten skal pålegges å overføre saker til konfliktrådet når gjerningspersonen er under 18 år. Dette betyr likevel ikke at saker automatisk bringes inn for mekling, da dette er avhengig av samtykke fra fornærmede og gjerningsperson. Regjeringen vil komme tilbake med en nærmere avgrensning av når konfliktrådsmekling bør kunne brukes.

Samfunnsstraff som alternativ reaksjonsform skal økes. Erfaringen med bruk av samfunnsstraff er særdeles gode. Forskning viser at kun 20 prosent av dem som ilegges samfunnsstraff, begår ny kriminalitet. For unge lovbrytere som idømmes fengselsstraff, er tilbakefallsprosenten 80 prosent.

Regjeringen foreslår å sette ned et utvalg som blant annet skal vurdere om gjennomføring av straffereaksjon for barn og unge under 18 år bør være en oppgave for barneverntjenesten, og ikke for fengselsvesenet. I dette ligger en vurdering av om straffeloven på lengre sikt skal gi domstolen hjemmel til å dømme unge lovbrytere under 18 år til opphold i barnevernsinstitusjon i stedet for fengsel, dersom ikke hensynet til å verne samfunnet taler mot det.

– Da vi var i opposisjon, påpekte vi behovet for å fremme forslag for Stortinget for å redusere bruken av fengsel for unge lovbrytere. I Soria Moria-erklæringen sier vi at bruken av alternative straffereaksjoner overfor unge lovbrytere skal økes. Nå leverer vi fra oss denne stortingsmeldingen, der vi følger opp løftene vi har gitt, sier justisminister Knut Storberget.
– Vi ser frem til en grunnleggende debatt om hvordan samfunnet bør reagere når de aller yngste begår lovbrudd, med det mål å redusere bruken av fengselsstraff overfor unge lovbrytere og hindre tilbakefall til ny kriminalitet etter endt gjennomføring av straff.

Stortingsmelding nr. 20 Alternative straffereaksjonar overfor unge lovbrytarar.

Fakaark (PDF)